11.10.2021

V tv oddaji Jazz z Nino tokrat gostijo violinista Petra Ugrina

Nova izdaja televizijske oddaje Jazz z Nino bo na sporedu v ponedeljek, 11. oktobra 2021 ob 20.30 uri na televiziji ETV.

Press Info

Jazz z Nino: Peter Ugrin
Foto: iz osebnega arhiva Nine Novak

V njej gostijo vsestranskega glasbenika, violinista in violista Petra Ugrina, ki je dejaven tako na polju jazzovske in improvizacijske kot klasične ter plesne klubske glasbe.

Ugrin je vodja zasedbe Artbeaters, s katero je pred leti zmagal na mednarodnem tekmovanju v Bukarešti, in dirigent Big Banda GveriLLaz. S slednjim se je pred tremi leti prav tako podal na tekmovanje, a na Nizozemsko, kjer je z naborom avtorskih skladb osvojil prvo mesto. Poleg tega je dejaven v zasedbi Swingatan in številnih drugih, vključno z godalnim kvartetom. Opredeljujejo ga konceptualni, vsebinsko zaokroženi albumi in tehtni premisleki o vlogi glasbe v sodobni družbi. Gre pa tudi za priznanega pedagoga, ki si svoje učence prizadeva usposobiti za glasbeno iznajdljivost v prav vsakem trenutku, pri čemer velik poudarek daje pogosto zapostavljenim nastopom.

Iz recenzije albuma Life Compass On! zasedbe Artbeaters (Nina Novak, Odzven):

»Album skupaj z vizualno podobo prinaša pomenljivo sporočilo: medtem ko dan ugaša, se rojeva novo življenje, kar lahko speljemo v misel, da je vedno čas tako koncev kot začetkov, ki pa običajno celo prihajajo z roko v roki. Tisto, kar tvori naše življenje, in to nikoli ni enoznačno, je preplet obeh. Tudi glasba zasedbe Artbeaters je, tako kot življenje, večpomenska, saj glasbeniki vanjo vnašajo vplive mnogih žanrov, da bi iz nje izvabili upanje, pozitivno naravnanost in svetlost, ki so kdaj prepredeni z resnobnostjo in razigranostjo
 


Oddajo vodi Nina Novak, kritičarka in glasbena publicistka ter urednica, po stroki univerzitetno diplomirana muzikologinja. Gre za vodjo projekta Nova frekvenca: jazz intervju v živo, ustanoviteljico portala Jazzetna, strokovno sodelavko spletnih revij Odzven in Primus, med letoma 2017 in 2019 urednico ter avtorico Jazzopisa, vodjo koncertno-pogovornega cikla Dueti in pesnico ter pisateljico z več samostojnimi izdajami, ki je Slovenijo zastopala na različnih mednarodnih pesniških festivalih.