20.04.2017

Za člane Sigic-a brezplačen ogled predstave Vie Negative »Deveta«

Via Negativa načrtuje 15. in 16. maja ponovitvi predstave Deveta v Stari elektrarni. Ker je predstava zanimiva tudi za glasbeno občinstvo, našim članom ponujajo obisk brezplačno.

Sigic

Za člane Sigic-a brezplačen ogled predstave Vie Negative »Deveta«
Foto: Marcandrea

Via Negativa je platforma za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti. Platforma deluje projektno in po metodi, ki jo je razvil gledališki režiser, ustanovitelj in umetniški vodja Vie Negative Bojan Jablanovec. Za vsak projekt se skupina zbere kot ekipa posameznikov, ki jih povezuje interes za raziskavo uprizoritvene forme in razvoj strategije sodobnega scenskega uprizarjanja na temelju gledališke prakse. Via Negativa deluje mednarodno, ukvarja se predvsem s produkcijo sodobne scenske umetnosti ter organizacijo in izvedbo delavnic in izobraževanja.

Predstava "Deveta"je nekakšen "performativni komentar Beethovnove Devete simfonije" (Brezavšček, Dnevnik 2017). Temelji na mislih Giorgia Agambna o humanizmu kot antropološkem stroju, ki sistematično suspendira žival – človeka definira zgolj v razliki od živali. V tem smislu v novodobnem subjektu zeva vedno večja pomenska praznina, ki jo poskušajo zapolniti ideologije. Civilizacija postaja vse težja ideološka prtljaga, posameznik, kot receptor ideoloških konstruktov, se postopoma seseda pod bremenom njihovih imperativov. Ali kot pravi Peter Sloterdijk: »Poskus krotitve človeka ni uspel. Barbrarski potencial civilizacije se povečuje; vsakodnevna brutalizacija človeka se stopnjuje.«

Rezervacije sprejemamo na naslov info@sigic.si do 14. maja. Ob prijavi navedite, za kateri dan ste se odločili.