26.06.2015

Zaradi krčenja sredstev brez plavajočega odra na Dravi

Letošnji, že 23. Lent, največji mariborski festival, se bo začel 26. junija. Kljub znižanemu proračunu na 750.000 evrov in »težkim časom« prihajajo v goste glasbeniki svetovnega kova, kot sta Al di Meola in Bill Frisell.

Izak Košir

Poleg številnih domačih glasbenikov bo med nastopajočimi tudi znani ameriški kitarist Bill Frisell. (Foto: Festival Lent)
Foto: Festival Lent

Letošnji, že 23. Lent, največji mariborski festival, se bo začel 26. junija. Sledil bo nekajdnevni premor, nato se bo program intenzivneje odvijal med 3. in 11. julijem. Kljub znižanemu proračunu na 750.000 evrov in »težkim časom« prihajajo v goste glasbeniki svetovnega kova, kot sta Al di Meola in Bill Frisell.

»Letošnji festival Lent, tudi zaradi zapletov okoli financiranja, doživlja spremembe in prinaša novosti, s katerimi ga prilagajamo tako neprizanesljivemu času kot tudi željam obiskovalcev. Kljub občutno zmanjšanemu finančnemu vložku Mestne občine Maribor in krčenju finančnih sredstev s strani Ministrstva za kulturo. Ker težki časi terjajo sprejemanje težkih odločitev, smo bili v letošnjem letu prisiljeni sprejeti najtežjo – odpovedati smo se morali simbolu festivala Lent: plavajočemu odru na Dravi. Odločitev o odpovedi tega prizorišča je bila vse prej kot lahka, vendar smo jo zastavili kot ustvarjalni izziv in na isti lokaciji ustvarili novo prizorišče z drugačnim programskim konceptom,« pojasnjuje Boris Črnič, ki skrbi za stike z javnostmi, in dodaja, da težko opredeli idealno število sredstev za izvedbo festivala; lanski proračun, denimo, je znašal 1,25 milijona evrov, kar je nekakšen minumum za polno izvedbo z vsemi prizorišči in več zvenečimi imeni.

Potrebna je večja povezava s turističnimi organizacijami

Ali se krčijo sredstva le za določene festivale ali pa gre v Sloveniji za splošen, širši problem, kjer je kultura začela igrati sekundarno vlogo? Organizatorji Lenta pravijo, da situacijo načeloma razumejo in se ji prilagajajo, a dodajajo, da bi morali odgovorni pri tem upoštevati multiplikativne učinke vloženega denarja v kulturo, kjer se vsak vloženi evro povrne na drugih področjih potrošnje vseh, ki na prireditve prihajajo. Vsekakor pa, tako lentovci, bi bila potrebna večja povezanost s turističnimi organizacijami, ki so bile po njihovem ustanovljene prav zato, da bi v mesta privabljale tuje goste in bi v ta namen tudi namenjale sredstva za promocijo.

Kar se tiče vlagateljev, je situacija na področju sponzoriranja že zelo zaostrena, tako da sponzorji, ki v festivale vlagajo, od svojega marketinga zahtevajo zelo natančne podatke, kako se jim denar, vložen v promocijo, kasneje povrne. Mecene (oziroma kulturne dobrotnike), tako so prepričani na Lentu, lahko na našem področju lahko preštejemo na prste.

Pomanjkanja sredstev ni zgolj v Mariboru

Kot drugod po Sloveniji, se tudi v Mariboru na kulturno-umetniškem področju kaže pomanjkanje sredstev. Organizatorjev in prostorov je dovolj, a vsi delajo z minimalnimi sredstvi, saj financiranje ni sistemsko urejeno, meni Črnič.

Lent velja za enega največjih in najbolj priznanih multikulturnih festivalov v Evropi, na njem pa so v preteklosti nastopila že tudi imena, kot so Al & The Black Cats, Asian Dub Foundation, David Byrne, Dog Eat Dog, Dr. John, Eric Burdon & The Animals, Inner Circle, Jimmy Cliff, Joe Zawinul, Living Colour, Maceo Parker, Macy Gray, Skid Row, Solomon Burke, The Dubliners, Uriah Heep in celo pokojne legende B. B. King, James Brown, Ray Charles in Taj Mahal.

Lani pol milijona obiskovalcev

Koliko obiskovalcev bodo našteli letos, je težko določiti vnaprej, saj gre za festival, ki se večinoma dogaja na prostem in je tako v veliki meri odvisen od vremena. Vsekakor letos, tako kot vsa prejšnja leta, pričakujejo in upajo na dober obisk. Leta 1993, denimo, je Lent obiskalo 180.000 ljudi, deset let kasneje pa že pol milijona. Takšno število so zabeležili tudi lani, vrhunec pa so dosegli leta 2012 z okoli 700.000 obiskovalci in okoli 7.000 nastopajočimi iz 46 držav.  

Program letošnjega festivala si lahko ogledate TUKAJ.