12.01.2018

Seminar Zborovska glasba s spremljavo klavirja, 21. – 25. marec 2018

Glasbena matica Ljubljana v sodelovanju z Akademijo za glasbo organizira seminar, ki ga bo vodil priznani dirigent Holger Speck.

Press info

Seminar Zborovska glasba s spremljavo klavirja, 21. – 25. marec 2018

Seminar odkriva zborovska dela s spremljavo klavirja, večinoma 19. stoletja, v katerem se je tovrstni program široko razcvetel. Izbrane skladbe postavljajo pred izvajalce poseben izziv oblikovanja zvoka in pretanjenega komornega muziciranja. Pod vodstvom mednarodno priznanega dirigenta in cenjenega strokovnjaka za vokalno glasbo Holgerja Specka se bodo seminaristi soočili z vprašanji interpretacije in slogovne izdelanosti zborovskega stavka, dikcije in intonacije dekliškega oziroma mešanega zbora ter umetniškega vodenja komornih vokalnih skupin. Posebna pozornost bo namenjena tudi iskanju ravnotežja med vokalom ter instrumentalno spremljavo. Udeleženci seminarja bodo znanje izpopolnjevali praktično pred izbranimi vokalnimi skupinami in pevskimi zbori, v teoretskem delu pa bodo lahko spoznali širši glasbeno-zgodovinski kontekst, pomen okolja, v katerem so dela nastala in priljubljenost pesniških vsebin ter odkrili vire za nabor izvirnega sporeda zborovske glasbe. Svoje delo bodo seminaristi predstavili na sklepnem koncertu.

Holger Speck je ustanovitelj in umetniški direktor Vocalensemble Rastatt & Les Favorites. V mednarodni javnosti je cenjen kot karizmatični umetnik, ki iz izvajalcev izvabi zvok, specifičen za različna slogovna obdobja, poslušalcev pa ne pusti ravnodušnih. Njegov pretanjen občutek za zvok zagotavlja nezamenljivo kvaliteto njegovih ansamblov. Dirigiral je na znamenitih festivalih in v koncertnih dvoranah kot so Festspielhaus Baden-Baden, Philharmonie Mulhouse, Händelfestspiele Karlsruhe, Europäisches Musikfest Stuttgart, Schwetzinger Festispiele, Festival Europäische Kirchenmusik Schwäbisch Gmünd in Rhein Vokal Festival. Z Vocalensemble Rastatt je prejel nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Številni njegovi posnetki so doživeli mednarodno priznanje (Gramophone Magazine, American Record Guide, Fanfare, Fono Forum, L’Orfeo, Pizzicato, Diapason, Classicstoday idr.). Redno sodeluje z Anne Le Bozec (klavir), Reinholdom Friedrichom (trobenta), Wolfgangom Meyerjem (klarinet) in Veroniko Skuplik (violina). Holger Speck je profesor na Visoki šoli za glasbo v Karlsruhe in gostuje kot pevec, dirigent in voditelj seminarjev za zborovsko dirigiranje in interpretacijo.

Demonstracijski sestavi na seminarju bodo:

Vokalno-instrumentalna skupina Ridiamo
Vokalna skupina Gallina /Umetniška vodja Ana Erčulj
Komorni zbor AVE / Dirigentka Alenka Podpečan
Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani / Dirigent Marko Vatovec
Komorni pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani / Dirigent Sebastjan Vrhovnik
Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana / Dirigent Sebastjan Vrhovnik

Zaključni koncert bo 25. marca ob 19.00 v Kazinski dvorani na Kongresnem trgu.

Prijave (do 31. januarja 2018) in več informacij: TUKAJ.