05.12.2019

Zimsko popotovanje / Kralji ulice

V ponedeljek, 9. decembra, ob 20.00, bo v Drama Kavarni premiera glasbeno literarnega večera z naslovom  Zimsko popotovanje / Kralji ulice. 

Press info

Zimsko popotovanje / Kralji ulice

Pobudnik dogodka in producent Nejc Lavrenčič in režiserka Tatjana Peršuh sta glasbeno predlogo znamenitega Schubertovega cikla Die Winterreisse  predelala v novo podobo, ki zajema primesi literarnega večera, dramske igre in tradicionalnega recitala samospevov. Z defragmentacijo in predelavo samospevskega cikla ohranjata vsebinsko glasbene prvine, a jih tudi funkcijsko postavljata nov kontekst. Tema brezdomstva, boja z naravo in sočlovekom, iskanje poti in upanja v življenje, so prostorsko in časovno univerzalne, zato so tudi aktualne danes in tukaj.

Umetniki - igralec Klemen Janežič, baritonist Lovro Korošec, pianist Nejc Lavrenčič, skupaj z Gledališko skupino Kralji ulice, časopisom Kralji ulice, Kulturno umetniškim zavodom PerArtem, Dramo Ljubljana in Kreatorijem – Dijaški dom Ivana Cankarja, pripravljajo večer, kjer se bo poleg Schubertovih samospevov v slovenski prepesnitvi Pavla Oblaka, slišalo tudi poezijo, anekdote in osebne izpovedi Kraljev ulice. Mnoga besedila so nastala tekom pripravljalnega procesa iz prve roke – torej odražajo zgodbe brezdomcev in socialno ogroženih posameznikov oz. skupin v našem lokalnem prostoru danes in s svojo vsebino, umetniško formo in estetiko odstirajo vzporednice in nasprotja s Schubertovo »lepo« umetnostjo.

Na Svetovni dan človekovih pravic, 10. decembra, bo ponovitev ob 20.00 v Kreatoriju – DIC. Na oba dogodka je vstop prost, v duhu dobrodelnosti pa so zaželeni dobrodelni prispevki za delovanje gledališke skupine Kralji ulice.