15.10.2020

23. Pripovedovalski festival, drugi poskus

Med 16. in 25. oktobrom 2020 se bo na različnih prizoriščih v Ljubljani odvil 23. Pripovedovalski festival.

Press info

23. Pripovedovalski festival, drugi poskus

23. Pripovedovalski festival

Pripovedovalski dogodki za odrasle

Petek, 16. oktober 2020 ob 20.00, Klub CD

Večer srečnih začetkov


Kako je bil pravzaprav rojen svet? Iz dolgčasa in osamljenosti nekega boga? Iz želje in potrebe, da bi nekaj ustvarili, da bi nečemu vdahnili življenje? Tako kot je rojen otrok, po dolgi nosečnosti? Skozi bolečino in krik ali skozi ljubezen? Skozi besedo? Stoji na začetku in koncu sveta res strašen, črn nič? Vprašanja že tisočletja prosijo za odgovor. In ljudje po svojih najboljših močeh odgovarjajo nanje. Tudi z zgodbami in pesmimi, ki jih boste slišali v tem večeru.

Idejna zasnova in izbor zgodb: Špela Frlic in izvajalci; besedilne priredbe: avtorji večera. Pripovedujeta: Minca Lorenci in Nejc Cijan Garlatti; vokal in glasba: Irena Z. Tomažin in Zvezdana Novaković. Produkcija: Cankarjev dom.

Sobota, 17. oktober 2020 ob 20.00, Klub CD

Večer nesrečnih koncev 2#: Miti

»Mitologija je bila v antiki predvsem vsem dostopna ustna disciplina, v okviru katere je bila izvedba pomembnejša od ‘ustaljene’ zgodbe. Vsaka nova različica, tudi vizualna, je bila tako enako ‘avtentična’ kot vse druge,« v svoji knjigi Antična miturgija piše Svetlana Slapšak. Mitske zgodbe pogosto naseljujejo odre in filmska platna, a redko jih imamo priložnost srečati v njihovi najprimarnejši obliki – pripovedovanju. Mita o Perzeju in Tezeju bosta pripovedovala igralca Aljaž Jovanović in Primož Pirnat ob glasbi, ki sta jo za predstavo ustvarili glasbenici Ana Kravanja in Tea Vidmar.

Nedelja, 18. oktober 2020 ob 10.00, Klub CD

Hudiči z angeli plešejo

Strah pred peklenskim ognjem je botroval nastanku posebnega žanra ljudskih zgodb o navihanih, hudomušnih in včasih, ko je bilo treba koga odvrniti od greha, tudi smrtno resnih in zlobnih hudičih. Ti po žveplu smrdeči zapeljivci in njihovi svetli bratje angeli so v zgodbah iz iste snovi. Vsak na eni strani sveta stražijo vrata do človekovih želja, obžalovanj in strahov. Človek pa – in še sreča, da je tako – z zgodbami potuje od enih do drugih.

Idejna zasnova in izbor zgodb: Špela Frlic; pripovedujeta: Janez Škof in Tamara Avgušin; glasba: Samo Kutin. V sodelovanju z Zavodom Homo Narrans.

Nedelja, 18. oktober 2020 ob 20.00, Slovenska Kinoteka

Mariam se poroči

Niger se sooča z neokolonialnimi posegi in je uradno ena najrevnejših držav na svetu. A se antropologinja Sarah Lunaček, ki jo raziskovalne poti že dve desetletji vodijo v afriške države, še nikjer ni počutila tako varno in sprejeto kot prav v Nigru. Letos se je poročila prijateljičina hčerka Mariam, ki jo Sarah pozna že od malega. Prav zaradi prijateljske bližine je Sarah lahko globlje doumela način, na katerega tuareške poročne običaje doživljata nevesta in njena družina. O tem bo pripovedovala ob video gradivu, posnetem na poroki.

Torek, 20. oktober 2020 ob 18.00, Štihova dvorana CD

Naslov pride zadnji

O čem govori pripovedovalka, ko pripoveduje kratko zgodbo? O zgodbi ali o lastni izkušnji njenega branja? Je zgodba potem še avtorjeva ali je že pripovedovalkina? Dogodek prinaša štiri kratke zgodbe po izboru nastopajočih, štiri pripovedovalke, štiri pristope k interpretaciji zgodbe. Pripovedujejo: Ana Duša, Maruša Majer in Nataša Keser.

Dogodku sledi pogovor Pripovedovati literaturo. Razpravljajo gledališka kritičarka in dramaturginja Zala Dobovšek, dramaturginja in urednica Petra Pogorevc in programska vodja Vodnikove domačije Šiška Tina Popovič, pogovor vodi pripovedovalka in dramaturginja Ana Duša. Produkcija: Zavod Homo Narrans

Sreda, 21. oktober 2020 ob 20.00, Linhartova dvorana CD

Jama, reka, gozd – tam pa straši

Narava, od katere so bili ljudje odvisni, so jo imeli radi in so se hkrati bali njene uničevalne sile, pred naše oči skozi nobene zgodbe ne stopi tako živo kot skozi zgodbe o bitjih, ki so jo naseljevala in o njihovih srečanjih z ljudmi. Še preden smo te pripovedi brali v knjižnem jeziku, so jih poslušali v narečjih, v narečni govor pa so, prav tako kot v zgodbe, vtisnjene gore in ravnice, grape in gozdovi, v katerih odzvanjajo. Pripovedovalci skoraj z vseh delov Slovenije na ta večer prinašajo strašljive zgodbe in narečja, v katera so bili rojeni.

Pripovedujejo: Breda Podbrežnik, Agica Kovše, Rebeka Bogataj, Daniel Bogataj, Jani Kutin z glasbeniki skupine Bakalina Velika.

Četrtek, 22. oktober 2020 in petek, 23. oktober 2020 ob 18.00, Vodnikova domačija Šiška in Galerija Gallery

Southwind, koruzna zrna, pištole in Izgubljeni raj

Jeseni 2019 sta Maxime Berthou in Mark Požlep s šestmetrskim parnikom preplula dva tisoč osemsto kilometrov dolgo pot po reki Misisipi. Na poti sta srečevala kmetovalce, ribiče, sanjače, džankije, profesionalne morilce, nekdanje zapornike, rasiste, varuhe meje in dokumentirala njihove zgodbe. V desetih ameriških državah, skozi katere sta plula, sta od lokalnih kmetov odkupila dve toni koruze in za zaključek potovanja iz zrn destilirala alkoholno pijačo Moonshine. O srečanjih z ljudmi Misisipija in njihovih usodah pripoveduje vizualni umetnik Mark Požlep. Pripovedovanju sledi ogled umetnikove razstave Southwind

Razpoke v asfaltu, avtobiografsko vodenje po Ljubljani
 

Nedelja, 18. oktober ob 15.00 / Zbirno mesto: Hologram Evrope (križišče Tivolske in Dunajske ceste)

Ulični performer in klovn Camilo Acosta Mendoza je v Ljubljano prišel iz kolumbijske Bogote. Njegova priseljeniška zgodba je odtisnjena na ulicah Ljubljane in usodno povezana z drobnimi elementi mesta, ki jih nepozoren meščan še opazil ne bi. Skozi Camilove zgodbe in s pomočjo ustvarjalnih performativnih tehnik bomo upočasnili tok mestnega vrveža in utelesili Camilovo izkušnjo prišleka. Produkcija: Tera Verra. Obvezne prijave do zapolnitve mest na: drustvo.terravera@gmail.com.

Nedelja, 25. oktober 2020 ob 19.00, Klub CD

Večer resničnih zgodb

Včasih nam resnično življenje postreže s čim tako neverjetnim, da si takšne zgodbe ne bi mogli izmisliti, če se ne bi zares zgodila. In včasih je v najbolj vsakdanjih zgodbah največ lepote. Nekatere zgodbe so žive, ker jih s takšno prepričljivostjo pripoveduje tisti, ki jih je doživel. In nekatere se ločijo od svojega pripovedovalca in zaplavajo med legende.

Šest zanimivih ljudi smo postavili pred izziv: povejte nam zgodbo, ki temelji na resnični izkušnji. Vas pa vabimo k poslušanju, odzivna publika ima namreč na takšnem večeru odločilno vlogo. V barskem ozračju Kluba CD bomo skupaj sklenili letošnji pripovedovalski festival.

Pripovedujejo: pisec in voditelj Boštjan Napotnik - Napo, igralka Ana Pavlin, antropologinja, raziskovalka morskih nomadov Nataša Rogelja, modna oblikovalka Sanja Grcić ter plesalec in performer Daniel Petković.

Za otroke

Sobota, 17. oktober 2020 ob 10.00, park Tivoli

Pravljične poti skozi ptičji Tivoli

Pripovedovalsko-doživljajski dogodek za družine z otroki. Skozi mestni park Tivoli se bomo tokrat sprehodili nekoliko drugače in ga skušali doživeti z vsemi čuti. Obiskali bomo ptice v njihovi prestolnici Tičistan, v toplem zavetju rastlinjaka, kjer domuje galerija Steklenik, pa bomo prisluhnili pravljicam. Obiskovalce prosimo, da se oblečete in obujete vremenu ter okolju primerno.

Pripoveduje Irena Cerar, muzicira Andrej Fon, za doživljanje narave poskrbita Urša Vilhar in Saša Vochl.

Zbirno mesto pri parku za rolkarje Tivoli. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na e-naslovu info@gozdna-akademija.si. Dogodek je nastal v koprodukciji Pravljičnih poti, Javnega podjetja VOKA SNAGA d.o.o. – Službe Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, Gozdne akademije ter galerije Steklenik, partnerskega projekta CONE in Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani.

Nedelja, 18. oktober 2020 ob 17.00, Slovenska Kinoteka

Kinotečna matineja: Potovanje na Melonijo (Resan till Melonia)

Per Åhlin, Švedska/Norveška, 1989, 35mm, 1.66, barvni, 104', slovenski podnapisi.

Na prelepem otoku Melonia mirno živijo čarodej Prospero, njegova hči Miranda, albatros Ariel, vrtnar z zelenjavnim obrazom Caliban in pesnik s pasjim smrčkom William. Na bližnjem temačnem otoku Plutonia pa vladata pohlepna bogataša Slug in Slagg. Otroci morajo zanju v suženjskih razmerah izdelovati orožje, otok pa je vse bolj opustošen in neprimeren za življenje. Nekega dne pa z otoka v zaboju pobegne deček Ferdinand in se znajde na Melonii ...

Sobota, 24. oktober 2020 popoldne (datum bo objavljen naknadno), Kinodvor

Anbessa (Anbessa)

Mo Scarpelli, Francija/Etiopija/ZDA, 2019, 85', v amharščini, slovenski podnapisi

Asalif živi z mamo v barakarskem naselju v predmestju etiopske prestolnice Adis Abeba. Odrašča brez elektrike, ob zgodbah, ki mu jih pripoveduje mama, hkrati pa se je prisiljen soočiti z neizogibnimi posledicami modernizacije. Dokumentarni film rahločutno tke pripoved o otroških strategijah preživetja ob neizogibnem trku med tradicionalnim življenjem in modernizacijo. Ob tem pa nežno kaže na starodavno sposobnost zgodb, da pomagajo človeku preživeti v hitro spreminjajočem se svetu.

Nedelja, 25. oktober 2020 ob 11.00, Vodnikova domačija Šiška

Nedelce: Tam, na robu pravljice živi ...

Če imaš dovolj poguma in moči, da splezaš na neskončno drevo ali se spustiš v jamo brez dna, se znajdeš v neznani deželi. Tam stojijo gradovi brez vrat, v katerih živijo užaloščene princeske, stražijo pa jih večglavi zmaji. Tam je dežela kačje kraljice, nekje globoko v gozdu pa zagotovo stoji koča kakšne osamljene sestradane čarovnice. Čudežne pravljice se pripoveduje dolgo in malo je treba tudi verjeti vanje, da se zgodijo. Pripovedoval nam jih bo igralec Primož Pirnat. Dogodek je del Nedeljskega otroškega programa Vodnikove domačije.