06.05.2024

29. Jazz Cerkno

Na 29. izvedbi festivala se bo med 16. in 18. majem zvrstilo deset koncertov jazzovskih glasbenikov in glasbenic iz devetih držav.

Press info

29. Jazz Cerkno

Cerkno – kraj sredi slikovite narave: lepe, dih jemajoče in skladne, a obenem nepredvidljive, samosvoje in muhaste. Prav takšne glasbe festival Jazz Cerkno prinaša zvedavim poslušalcem že od leta 1996. Kot je značilno za festival, bodo tudi tokrat s festivalskih odrov odmevala druženja jazza s številnimi drugimi žanri, od eksperimentalne in avantgardne elektronike, prek filmski godbi podobne minimalistične glasbe do navdihnjenega free in spiritualnega jazza ter etiopske tradicionalne godbe. Vse tri slovenske zasedbe bodo imele v Cerknem svoj premierni nastop, na katerem bodo prvič predstavile nove skladbe.

Program:

Četrtek, 16. maj 2024 ob 19.30 - Cerkno


Resnik / Šalamon / Formanek / Ber Quartet

Jones Jones

A.G.A.T.


Cene Resnik in Samo Šalamon sta pred časom z belgijskim bobnarjem Samuelom Berom ustanovila trio, ki pa se mu bo posebej za naš festival pridružil eden najpomembnejših ameriških kontrabasistov Michael Formanek. Resnik / Šalamon / Formanek / Ber Quartet bo uvedel festivalsko dogajanje s spojem improvizirane in komponirane glasbe. Člani »superskupine« Jones Jones so znani iz legendarnih zasedb. Mark Dresser (Anthony Braxton Quartet), Larry Ochs (Rova Saxophone Quartet) in Vladimir Tarasov (Ganelin Trio) so kot trio prvič nastopili leta 2006 in odtlej navdušujejo kritiko in publiko s popolnoma improviziranimi nastopi. Večer bo sklenila nova slovenska zasedba A.G.A.T. v sestavi Aleš Valentinčič - Brdonč, Gal Furlan, Andrej Kobal in Timi Vremec. Njihova glasba temelji na interakciji med v živo odigranimi inštrumenti in elektronsko predelavo teh zvokov.

Petek, 17. maj 2024 ob 19.30 - Cerkno

The Elephant

Radian

Ill Considered


Petkovo dogajanje na glavnem odru se bo začelo s koncertom italijanskega tria The Elephant pod vodstvom trobentača Gabrieleja Mitellija, ki povezuje jazz z eksperimentalnimi posegi. Glasba tria se vešče giblje med cinematično glasbo in sodobnim jazzom, podprtim z elektroniko. Podobno raziskovalno se giblje glasba dunajskega tria Radian. Pri ustvarjanju glasbe člani tria balansirajo med analognim in digitalnim, med ambientalnimi pasažami in zapleteno ritmiko, ki dostikrat doseže postrockovsko udarnost. Drugi festivalski dan se bo sklenil v znamenju spiritualnega jazza, kot ga igra londonski trio Ill Considered, zvest svobodno improviziranemu jazzu, ki nastaja med samim muziciranjem oziroma na koncertu. V DownBeatu so zapisali, da bend »zlahka združuje širok spekter vplivov – od jazzovske svobode prek punkovske jeze do duhovne matere Afrike«.

Sobota, 18. maj 2024 ob 17. uri - Cerkno

Jasna Jovićević Illusion of Freedom


Rok Zalokar Zhlehtet

Sofia Jernberg & Alexander Hawkins Musho

Darius Jones Trio

V soboto popoldne se bo tradicionalno odvil koncert v glasbeni šoli, na katerem bo nastopila srbska pihalka Jasna Jovićević. Na solističnem nastopu z naslovom Illusion of Freedom bo glasbenica prevpraševala »iluzijo svobode v svobodni improvizirani glasbi«. Program na glavnem odru se bo začel z nastopom kolektiva Rok Zalokar Zhlehtet, ki črpa iz tradicije spiritualnega jazza in združuje dimenzije akustičnega in elektronskega zvoka. V Cerknem bo premierno izvedel novo suito za oktet, ki bo predstavila kolektiv v orkestralnih barvah. Sledil bo duo MUSHO pevke Sofie Jernberg in pianista Alexandra Hawkinsa , ki povezuje etiopske pesmi iz pevkine domovine s prvinami avantgardne klasične glasbe, nekonvencionalnih vokalnih tehnik in jazzovske improvizacije. Za silovit zaključek festivala bo poskrbel ameriški saksofonist Darius Jones, eden vodilnih ameriških altovskih saksofonistov, ki se bo prvič v Sloveniji predstavil s svojim avtorskim projektom. Darius Jones Trio (še basist Chris Lightcap in bobnar Gerald Cleaver) bo predstavil zelo pričakovani novi album Legend of e’Boi (The Hypervigilant Eye), ki izide jeseni pri AUM Fidelity.

Spremljevalni program:

Pod bukvami- geolokacijski zvočni sprehod in instalacija

Jasna Jovićević: Dobro jutro, džezerke - predstavitev knjige in pogovor

Jazz inkubator #2: Gal Golob Trio - glasbena rezidenca

TačMi Brass Band - poulični koncert

Preparirani klavir - glasbena delavnica za otroke

Jazzohod #3: Iztok Koren - voden pohod in koncert


V okviru spremljevalnega programa soo letos pripravili šest dogodkov. Na uvodni dan festivala se bo v Cerkljanskem muzeju začel odvijati projekt Pod bukvami, geolokacijski zvočni sprehod in instalacija avtorice Ide Hiršenfelder (beepblip). Na rezidenci Jazz inkubator #2 se bo predstavil slovensko-nemški Gal Golob Trio. Tokratni Jazzohod (voden pohod in koncert) bo postregel s koncertom Iztoka Korena, ki bo nastopil na domačiji pisatelja Franceta Bevka v Zakojci. Revija Nova Muska je za svoje podmizje pripravila predstavitev knjige Dobro jutro, džezerke; z avtorico Jasno Jovićević se bo pogovarjal Miha Zadnikar. Glasbena delavnica za otroke z zaključnim koncertom, ki bo potekala pod mentorstvom Boštjana Gombača, bo letos v znamenju Prepariranega klavirja. Po ulica cerklajnskih ulicah bod muzicirala domača zasedba TačMi Brass Band.