16.06.2022

Brane Zorman prejel nagrado Palma Ars Acustica

Eksperimentator Brane Zorman je z delom Duh dreves / Dotik konec maja prejel glavno nagrado Palma Ars Acustica, ki jo vsako leto podeljuje mednarodno združenje radijskih postaj EBU (Operating Eurovision and Euroradio).

SIGIC

Brane Zorman
Foto: Zavod Cona

Izmed dvanajstih del so člani skupine EBU Ars Acustica izbrali pet finalistov. Med njimi je bil, drugič odkar tekmovanje poteka, slovenski predlog, ki ga je predlagalo uredništvo Programa Ars - delo Braneta Zormana Duh dreves / Dotik.

Zvočno delo Duh dreves | Dotik spekulira o zvočni komponenti življenja dreves in prevprašuje preplet posameznega dela rastline s kolonijo organizmov in skupnostjo gozda. Zvočni posnetki dajejo glas življenju drevesa v njegovem letnem in življenjskem ciklu, ki se začne in konča s tišino. Tišino pred spomladanskim pretokom drevesnih sokov in tišino po uničenju zaradi klimatskih sprememb, suše, požarov.

Avtor namenja posebno pozornost dotiku drevesa; kot obliki skrbi in zavedanja sobivanja z rastlinami in na drugi strani destruktivnemu dotiku okoljskega uničenja. Od zvokov dotikanja debla, drgnjenja vej, drobljenja odpadlega lubja, listov, vetra v krošnjah, vode, ki napaja korenine, avtor zvočno prehaja skozi fizični obstoj drevesa. Vse tja do lomljenja vej, podiranja dreves in ognja, ki kot opozorilo pred prihajajočo sušo grobo zareže v habitat gozda.

Skladba s posnetimi in obdelanimi zvoki dreves, ki nastajajo tako znotraj samega organizma kot tudi ob dotiku človeka in okolja, ustvarja čustveno in dramatično glasbeno fabulo, nabito z naravnimi in ojačanimi zvoki, ki se energično spajajo in prepletajo. Dinamična osemkanalna prostorska postavitev vsrka poslušalca v središče zvočnega dogajanja.

Zorman nagrado razume kot priznanje celotnemu širokemu področju bioakustike. Zormanova zvočna instalacija je trenutno razstavljena v +MSUM, v okviru skupinske razstave Zasilni izhod, ki bo na ogled do 11. septembra. Zorman bo skladbo v živo izvedel v okviru dogodka Poletna muzejska noč, v soboto, 18. junija 2022 ob 22. uri, v Muzeju Sodobne Umetnosti Metelkova.