21.03.2016

Cellofest vabi

V okviru letošnjega Cellofesta Ljubljana želijo organizatorji k sodelovanju privabiti čimveč mladih violončelistov.

Tanja Benedik

Od 16. do 20.5.2016 bo v Ljubljani potekal prvi Cellofest Ljubljana - nov festival, ki bo posvečen violončelu in bo združeval koncerte različnih organizatorjev v Ljubljani. Festival bo sestavljen iz koncertnega programa, seminarjev in brezplačnih spremljevalnih dogodkov. V okviru koncertnega programa bodo v tem tednu nastopili vrhunski tuji in domači violončelisti v uveljavljenih abonmajih in ciklih, kot so Srebrni abonma Cankarjevega doma Ljubljana (Torleif Thedéen), Abonma Kromatika Simfonikov RTV Slovenija (Isang Enders), cikel Stara glasba na Novem trgu (Christoph Urbanetz, viola da gamba in Domen Marinčič, viola da gamba) in Cankarjevi torki v Cankarjevem domu Ljubljana (BartolomeyBittmann - progressive strings vienna).

Na otvoritvenem koncertu, ki bo 16.5. v Slovenski filharmoniji, bo nastopil Cellofest ansambel, ki ga sestavlja 12 najboljših slovenskih violončelistov. Zanj bo novo skladbo napisal priljubljeni Gal Gjurin in z zasedbo na otvoritvenem koncertu tudi nastopil. Čez teden bodo v Ljubljani potekali tudi seminarji, ki jih bodo vodili štirje priznani profesorji violončela. Letos bodo to Torleif Thedéen (Švedska), Stephan Braun (Nemčija), Miloš Mlejnik (Slovenija) in Domen Marinčič (Slovenija). V spremljevalnem delu boste lahko obiskali goslarsko predstavitev "Kako nastane violončelo" v Paviljonu na Kongresnem trgu in številne brezplačne nastope mladih violončelistov.

Umetniška vodja festivala je mednarodno uveljavljena slovenska violončelistka Karmen Pečar.  

Učenci in dijaki violončela bodo lahko v tednu med 16. in 20.5.2016 nastopali na različnih prizoriščih v središču Ljubljane. Nastopi bodo vsak dan ob 11h in 18h v Paviljonu na Kongresnem trgu, na Bregu ob Ljubljanici, na Prešernovem trgu, na ploščadi na ljubljanskem gradu, na Špici itd.

Vse, ki bi želeli sodelovati in nastopiti, vabijo, da se čim prej prijavijo po elektronski pošti na naslov karmen.pecar@gmail.com. Prijava naj vsebuje program v dolžini cca. 45 min. Vabljene zgolj zasedbe z violončelom (solo, duo, trio ...). Dopišite prosim tudi vašo starost in stopnjo izobrazbe.

Spored koncertov in ostalega dogajanja najdete TUKAJ.