14.11.2019

Cikel koncertov "Kitara doma"

Cikel koncertov "Kitara doma" je cikel treh koncertov, ki vključujejo klasično kitaro. Ob sofinanciranju Mestne občine Ljubljana ga organizira Izidor Erazem Grafenauer.

Press info

Cikel koncertov "Kitara doma"

Cikel koncertov "Kitara doma" je cikel treh koncertov, ki vključujejo klasično kitaro. Na vsakem koncertu je kitara predstavljena v drugačni vlogi. Na prvem koncertu (25. oktobra) je bilo možno slišati program redko slišane kombinacije marimbe in kitare, na sporedu pa so bile tudi tri slovenske skladbe, napisane posebej za izvajalca (Petra Vidmar in Izidor Erazem Grafenauer). Na drugem koncertu, ki bo 19. novembra ob 19.30 v Rdeči dvorani Magistrata, bo Slovenski kitarski kvartet občinstvu predstavil program, ki bo obsegal tako originalne skladbe za štiri kitare, kot tudi priredbe skladb, napisanih za simfonični orkester. Slovenski kitarski kvartet veliko pozornost posveča izvajanju slovenske glasbe, krstno so izvedli dela mnogih slovenskih avtorjev, ena teh bo tokrat Latino suite skladatelja Petra Šavlija.

Zadnji koncert v Mestni hiši v Ljubljani (11. decembra) bo kljub temu, da bo kitara na odru predstavljena solistično, imel slavnostno noto. Izidor Erazem Grafenauer bo namreč ob izvedbi skladb samo slovenskih avtorjev, hkrati predstavil tudi svojo novo zgoščenko Dela slovenskih skladateljev. Gre za album, ki zaokrožuje tudi celoten cikel, saj bo na zgoščenki mogoče poslušati tako Duo Xylocorda (Šavli: Xylocorda), Slovenski kitarski kvartet (Šavli: Latino suite), in Izidorja Erazma Grafenauerja solistično (Matić: Gravity, Kurtjak: Sonata številka 1, Strajnar: Dva selfija). Poleg omenjenih del je na zgoščenki tudi Sonata za dve kitari številka 3, skladatelja Aleša Strajnarja, ki jo je Grafenauer posnel skupaj s Timotejem Kosovincem.

Več informacij o Slovenskem kitarskem kvartetu najdete TUKAJ.