10.03.2021

Danes poslušamo: možate, moške, mučeniške!

Po ljudski šegi naj bi moški na dan štiridesetih mučenikov v dar prejeli suhe slive, trnje in klobaso, kot znak partneričine pozornosti ... mi vam ponujamo nekaj glasbe za prave moške.

SIGIC

Kvartopirci II
Foto: avtor slike je Almanach (deloval na Kranjskem v 2. polovici 17. stoletja)

Buldožer - Žene i muškarci (Izlog jeftinih slatkiša, 1980)

Uredništvo: Da se za začetek navežemo na ponedeljkov dan žena, saj šele skupaj tvorimo celoto. Sicer pa: "Muškarci su pravi muškarci!"

Prizma - Ta moška (1983)

Uredništvo: Ah, kje so časi, ko so t. i. galebi (mediteranski ljubimci, ki so privlačili bogate Nemke) vzdolž celotne jugoslovanske obale obletavali razne Fride in Helge? Pesem je bila predstavljena leta 1983 na Festivalu Melodije morja in sonca in prejela prvo nagrado za besedilo (Drago Mislej - Mef) in skladbo (Danilo Kocjančič).

Tamburaški orkester KUD Majšperk (dir. Drago Klein), Vokalna skupina Cimre - Oh, ti naši moški (2020)

Uredništvo: Pesmica Adija Smolarja in Slavka Avsenika ml. je še ena variacija na temo ugotavljanja razlik med spoloma. Tokrat seveda iz ženske perspektive.

Ultimat - Moški čaj (1982)

Uredništvo: Pijte moški čaj!

Vokalna skupina Gallina (Mila Kačič / Mojca Prus) - Moški (Kurje gospe, 2014)

Uredništvo: Veste, kako je, ko moški spi kot dojenček, se z blaženim obrazom stiska v blazino, ženska pa si domišlja, da se stiska k njej? Takole ... Mili Kačič je bilo vse jasno!

Stane Mancini in Marjana Deržaj - Kako sva si različna (1962)

Uredništvo: Pa da zašpilimo tole klobaso in se vrnemo na začetek, t. j. h komplementarnosti spolov. Ježkova in Privškova klasika prirejena v namen propagiranja blejskega turizma, in sicer skozi prizmo žičnice ... Tako, za konec smučarske sezone!