01.12.2017

Divje jezero na turneji po JV Evropi

Po vrnitvi s turneje po Bolgariji in Srbiji smo se pogovarjali s predstavnikom idrijske jazzrock skupine Divje jezero.

Dušan Mijanović

Divje jezero v Klubu Feedback
Foto: arhiv skupine Divje jezero

Začetki inštrumentalne jazz rock skupine Divje jezero, ki jo sestavljajo Aleš Golja (kitara), David Križaj (klaviature), Alen Bogataj (bas kitara), Luka Čibej (bobni) in Tomi Peljhan (saksofon), segajo v leto 2006. V tem času so fantje izdali tri albume: Divje jezero - demo (2009), Mestni vrvež (2015) in Pobeg iz blodnjaka (2017) ter sodelovali na kompilaciji Rockerji pojejo pesnike (2014). Čeprav so že nastopili v mnogih slovenskih klubih ter se na festivalu Godibodi večkrat predstavili, je njihova želja čim večkrat nastopati v živo.

Kdor močno verjame v svoje želje, se mu po pravilu tudi izpolnijo. Tudi v tem primeru je bilo tako. Turneja imenovana Balkan Tour 2017 (23. - 26. november) se jim je zgodila po naključju. "Na naši Bandcamp strani smo v nakupovalno košarico dobili naročilo od prejemnika iz Bolgarije. Izkazalo se je, da je album naročil organizator, ki nas je kasneje tudi kontaktiral. V iskalnik na Bandcamp-u je preprosto napisal 'Slovenian jazz'... in tako nas je našel. Ker mu je bila glasba zelo všeč, nas je kontaktiral. Deluje namreč v NGO organizaciji (društvu) Balkans – ways to friendship, ki se trudi, da bi v Bolgariji dvignila raven ter število kulturnih dogodkov," je povedal bobnar skupine Divje jezero, Luka Čibej.

Prvi dan, 23. novembra je skupina nastopila v Sofiji, v klubu Live & Loud. Gre za srednje velik klub, ki organizira koncerte različnih glasbenih zvrsti. "Bili smo navdušeni, še posebej po dolgi poti, ko zaradi težav s kombijem, saj je revež izpregel že sredi Beograda, nismo bili prepričani ali bomo sploh prispeli do cilja pravočasno," se je dogodivščin spomnil Čibej. Naslednji koncert je bil v slikovitem in zgodovinskem mestu Veliko Tarnovo. Jazz - blues klub Melon krasijo podobe glasbenih legend 20. stoletja. Čeprav je pri nas navada, da se koncerti pričenja dokaj pozno, je ta grda navad v Bolgariji še bolj potencirana. Pred 23. uro se koncerti ne pričenjajo. V soboto, 25. novembra se je skupina predstavila v klubu Post Culture Stage. "Večina klubov v katerih smo igrali, se nahaja pod zemljo, zato nimajo problemov in pritožb sosedov zaradi hrupa. Zvok v tem klubu je bil res odličen, posledično zaradi tega tudi celoten nastop, po katerem smo se vsi strinjali, da je bil naš najboljši," je Luka izpostavil koncert v Plovdivu. Na poti proti domovini so se ustavili na zadnjem koncertu v Klubu Feedback, ki slovi kot najboljši klub v mestu na Nišavi. Na koncertu so se jim pridružili tudi srbski Jayes Jazz, ki so s skupino Divje jezero, nastopili tudi na prvem koncertu turneje.

Čeprav jazz rock scena v Bolgariji ne cveti najbolj dehteče, podobno kot drugje po Evropi, so fantje z odzivi s turneje zadovoljni. "Naša izkušnja je bila pozitivna. Klubi sicer niso pokali po šivih, je pa veliko priznanje, da so tisti poslušalci, ki so prišli na koncert, bili zadovoljni in so po koncertu pristopli do nas, povedali kakšno spodbudno besedo ter kupili cd ali majico in nas s tem podprli. Neki par nam je po koncertu v Plovdivu zaupal, da sta nas poslušala že v Sofiji in da sta namenoma prišla tudi v Plovdiv na naš koncert. Klubska scena je glede na naše izkušnje podobna kot v Sloveniji, treba je vztrajati in si pridobiti občinstvo… Kot nam je omenil lastnik enega od klubov, ljudje niso več radovedni. Če nimajo zagotovila, da je band, ki igra zvečer v klubu dober oz. znan v širših krogih, ga enostavno ne obiščejo. Ne tvegajo. Čeprav je praktično zastonj!, " je dejal Luka.

Turneja ima velik pomen tudi z vidika tkanja novih vezi, saj so fantje spoznali veliko novih ljudi, se povezali z organizatorji klubov in glasbeniki. "Imamo že vabila na razne letne odre in festivale, ki jih organizirajo v poletnih mesecih," je zaključil Luka Čibej in se zahvalil organizatorju Balkans WTF za povabilo.

Divje jezero
Divje jezero
Divje jezero