12.07.2022

Festival In Memoriam prof. Peter Hafner #13

Škofjeloški Festival In Memoriam prof. Peter Hafner oz. krajše Hafnerjev memorial bo letos potekal od petka, 15. do sobote, 23. julija 2022 in sicer v Škofji Loki, Cerknem, Kamniku, Kranju in Železnikih.

Press Info

Festival In Memoriam prof. Peter Hafner #13

Tine Hafner je leta 2005 organiziral 1. Alter-Fest, pri čemer mu je na idejni ravni pomagal tudi njegov oče Peter Hafner. 5. Alter-Fest, v letu, ko je Peter umrl, je festivalska ekipa podnaslovila In Memoriam prof. Peter Hafner, kar se še danes šteje kot prva edicija Hafnerjevega memorial. Festival je še zdaj tako v imenu kot vsebini namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega polja.

Letošnja 13. izvedba festivala prinaša pestro glasbeno in obglasbeno dogajanje v Škofji Loki in še štirih drugih mestih po Sloveniji. Festival se ne izneverja tradiciji in prinaša množico koncertov (Repetitor, Koala Voice, Haiku Garden, Širom, Damir Avdić, Ingver in gverilke, Iztok Koren in ostali …) ter ostalih dogodkov in delavnic.

Sobota, 16. julij 2022 ob 20. uri: Koala Voice / Širom / Tetameta, letni vrt Pri Rdeči Ostrigi - Škofja Loka

Na memorialni oder prihajajo domači Koala Voice v akustični preobleki! Pred dvemi leti so zaigrali na spletni ediciji memoriala (2020), danes se priljubljeni četverec vrača v živo. Njihova muzikalnost in očarljivost jim je v preteklosti pridobila mesto predskupine pred legendarnimi Pixies v ljubljanskih Križankah. Svojo publiko pa so naprej lovili tudi po večjih evropskih festivalih, kot so Liverpool Sound City, Tallinn Music Week, Bush Budapest, Pohoda, Monkey Week, Exit, Inmusic in drugi. Širom dandanes veljajo za eno najbolj priznanih slovenskih zasedb v mednarodnem glasbenem prostoru. Njihova edinstvena paleta tradicionalnih glasbil, mističnega minimalizma in sodobne rockovske meditacije zazvenela na virtualni ediciji znamenitega festivala Womex ter na seattelskem radiu Kexp, hkrati pa so nastopili na množici svetovnih odrov. Tetameta je mlad in svež elektronski projekt s poudarjeno melanholično noto ambientalnega. Večslojni spevi sintetizatorjev v misli prikličejo podobe futurističnih pokrajin, hkrati pa se čutnejši segmenti zdijo že znani kot spomini na otroštvo. Po nastopu na virtualni ediciji Hafnerjevega memoriala (2020), tokrat prvič na memorialnem odru.

Sobota, 23. julij 2022 ob 20. uri: Repetitor / Haiku Garden / Disdrug / ZLIN / en_art x zorkow, letni vrt Pri Rdeči Ostrigi - Škofja Loka

Na memorialni oder po nekaj letih spet stopajo Repetitor, ki so nedvomno daleč najpomembnejša skupina zadnjega desetletja na področju bivše skupne države (in verjetno tudi širše). Odigrali so nešteto koncertov širom Balkana, izvedli več EU turnej in nastopili na velikih odrih (Sziget, Exit, Pohoda, Rock For People, Loftas, Europavox, INmusic, Stereoleto...), ter celo v Rusiji in na Kitajskem. Skupaj s Savages, Metz, Thee Oh Sess, Girl Band, Future of the Left, A Place To Bury Strangers, Fat White Family drvi po transverzali nevarnejših rockovskih bendov tega trenutka. Haiku Garden so »pionirji slovenskega shoegaza«, ki na lovu za lastnim noisepopoidnim izrazom ne sprejemajo kompromisov. Na novem, težko pričakovanem drugem albumu Loose Contacts / Tense Present s hitrejšimi ritmi in intenzivnejšo zvočno podobo še bolj suvereno spajajo vplive shoegaza, postpunka, krautrocka in noisa. Disdrug je boleče in hrupno nežen, pretežno instrumentalen trio iz Železnikov, ki ustvarja in igra nestabilno, dinamično mešanico trdih rifov, tolče po basu in groova na bobnih. Po dvajsetih letih - še vedno brez izdanega prvenca, a zato še toliko bolj zanimiv in vreden ogleda v živo. Zamišljeni likovi i nepravda je vedno-spreminjajoča-se-zasedba, ki je nekakšen džemerski odvod temačnih makarskih Spiridon. Sami pravijo, da gre za moteno stanje zavesti s predstavo o rocku, potopljenem v post-punk in noise. Za pokoncertno plesno rajanje bosta poskrbela prepoznavna domača heroja le_en_art in zorkow.

Celoten glasbeni program:

Petek, 15. julij 2022 ob 20.15, Cankarjev trg - Škofja Loka
Damir Avdić

Sobota, 16. julij 2022 ob 20. uri, letni vrt Ostrige - Škofja Loka
Koala Voice / Širom / Tetameta

Nedelja, 17. julij 2022 ob 19. uri, Star plac - Cerkno
Parnepar / nevemnevem 

Ponedeljek, 18. julij 2022 ob 19.30, Pr' Pepet - Škofja Loka
Ingver in gverilke / Iztok Koren 

Torek, 19. julij 2022 ob 20. uri, Samostan Mekinje - Kamnik
Elli De Mon / Martin Ramoveš

Sreda, 20. julij 2022 ob 19.30, Pr' Pepet, Škofja Loka
Smedja in Smetke / Red Moon

Četrtek, 21. julij 2022 ob 19.30, Železniki
Psihedelavci / CvetoRamšakBodiroža

Petek, 22. julij 2022 ob 20.30, park pred Ostrigo -  Škofja Loka
Lilith Cage

Petek, 22. julij 2022 ob 18. uri, TrainStation SubArt -  Kranj
Artificial Brain / Devoid of Thought / Vaktal / Siderean / Black Reaper / Nefarious Vermin

Sobota, 23. julij 2022 ob 20.30, letni vrt Ostrige - Škofja Loka
Repetitor / Haiku Garden / Disdrug / ZLIN / after: le_en_art x zorkow