12.04.2016

In Memoriam prof Peter Hafner #8, Škofja Loka, Cerkno, Kranj (5. - 13. maj 2016)

Tradicionalni festival »In Memoriam prof. Peter Hafner« , ki bo osmo leto zapored potekal na različnih lokalcijah Škofja Loke, Cernega in Kranja, je ambiciozen in obsežen kulturni projekt, namenjen počastitvi spomina na pokojnega profesorja Petra Hafnerja.

Press info

Festival In Memoriam prof Peter Hafner #8

Škofja Loka (MKC Pri Rdeči Ostrigi, Loški pub), Cerkno (C.M.A.K), Kranj (Layerjeva hiša)

Festival In Memoriam prof Peter Hafner #8

5. maj 2016
6. maj 2016
7. maj 2016
12. maj 2016

Četrtek, 5. maj 2016, ob 17. uri - MKC Pri Rdeči Ostrigi - Posvet klubske Iniciative: (Ne)varnost klubskih koncertnih prizorišč; koncert: Olfamož

Zakonske določbe, ki ne ločujejo med komercialnimi nočnimi lokali ter neprofitnimi manjšimi koncertnimi prizorišči, predstavljajo velike prepreke za izvajanje javnega interesa na področju glasbe.

Slednji je zavezan smernicam Nacionalnega programa za kulturo, ki izpostavlja kontinuirano predstavljanje raznolikih kakovostnih glasbenih praks in njihovo dostopnost v širokem domačem teritoriju. Obstoj klubskih prizorišč, ki so v večini primerov samoorganizirana in bazirajo na prostovoljnem delu, je za izvrševanje javnega interesa za kulturo torej ključnega pomena. Klubska prizorišča pa niso le prostor, pomemben za razvoj glasbenega dogajanja. So tudi prostor socializacije in aktivacije mladih, spodbujanja njihove kreativnosti ter ozaveščanja o aktualnih družbenih problemih.

Posvet se bo dotaknil ene izmed pomembnejših problematik izvajanja klubskih koncertnih dejavnosti. Aktualna zakonodaja, ki uveljavlja določbe o načinu in oblikah varovanja na javnih prireditvah, prinaša s seboj enormno velike stroške organizacije koncertov in dodatno birokracijo. Soočili bomo primere dobrih praks in izkušenj, primerjali predloge boljših rešitev ter sprožili pobudo, da se problematika v dialogu s pristojnimi organi uredi na sistemski ravni.

Na posvet so vabljeni predstavniki vseh slovenskih klubskih koncertnih prizorišč, ne glede na njihovo obliko delovanja. Posvet bo moderiral Peter Baroš, generalni sekretar SIGIC – Slovenskega glasbenoinformacijskegacentra.

Olfamož je Andrej Fon, aktualni ali bivši član zasedb kot so Kraški solisti, Samo Gromofon, Barka tone in bele plombe, Strahuljarji in Horda Grdih. Čeprav Andrej Fon največkrat nastopa v vlogi samouka, multiinstrumentalista in predvsem improvizatorja, ki mu bolj jezen rockovski zvok ni tuj, kot Olfamož k tej raznovrstnosti doda še dodaten odmik. Odmik v, recimo mu, kantavtorstvo.

Vstop prost.


Petek, 6. maj 2016, ob 20.30 - Letni vrt MKC Pri Rdeči Ostrigi - Veliki koncert: Borghesia, Prismojeni profesorji bluesa, Pridjevi, All Strings Detached, VJ Dimension

Borghesia je ena najbolj mednarodno prepoznavnih slovenskih zasedb, ki je nastala daljnega leta 1982. V mednarodnem prostoru je zaslovela sočasno z Laibach ter prekrižarila celotno Evropo. Po dolgem obdobju zatišja – je leta 2014 izšla nova plošča, ustanovna člana Aldo Ivančić in Dario Sereval pa sta se vrnila na koncertne odre z razširjeno zasedbo in novim zvokom, ki je zdaj bolj rockerski s številnimi primesmi in vplivi (folk, elektro, industrial).

Prismojeni profesorji bluesa so ena najbolj vročih koncertnih atrakcij ta hip. Vsekakor zasluženo, saj so v zadnjih letih nastopali na vseh mogočih in nemogočih odrih klubov, barov, ulic, dvoran in TV oddaj v Sloveniji, s čimer pa je eksponentno naraščalo tudi število njihovih oboževalcev. Po dolgih letih koncertiranja, so letošnjega marca le izdali svoj prvenec ”Family”.

Pridjevi so plesno – psihadelični ljubljenci hrvaškega občinstva in regionalnih kritikov. Kvaliteto so prepoznali tudi izven meja – čudili so se recimo pri portalu Allmusic, kjer so prepričljivo žanrsko mešanico opisali kot vrtoglavo zmes baročnega popa, psevdo-tropikalije, visokofrekvenčnega acid rocka in s psihedelijo prežetega worldbeata.

All Strings Detached sta eden od presežkov domače scene zadnjih let. Dekleti z basom in kitaro ter dvema močnima vokaloma ne prinašata svežine le v lokalni prostor, temveč je po vsakem njunem koncertu bolj jasno, da bosta morali kmalu stopiti čez mejo. Žena Nicka Cave-a bo utegnila postati ljubosumna.

VJ Dimension je vizualec, ki na memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department.

Prispevek: predprodaja - 10 EUR, na dan dogodka - 12 EUR


Sobota, 7. maj 2016, ob 21. uri - C.M.A.K, Cerkno - koncert: Punčke, Dandelion Children, Marko Brecelj

Na cerkljanski memorialni oder bodo stopile razvpite Punčke, danes ena največjih rockovskih atrakcij bivše države. V Zagrebu (Velesejam) in Ljubljani (Križanke) so tako nastopile kot predskupina legendarnih Queens of the stone age. V marcu so izdale svoj drugi album, ki ga bodo predstavile v Cerknem. Še prej bodo zaigrali prepoznavni jaršanski indie rockerji Dandelion Children, za uvod v večer pa bo z venčkom belskih duhovnih pesmi (nov projekt Samospevi) poskrbel legendarni Marko Brecelj.

Prispevek: 5 EUR


Četrtek, 12. maj 2016, ob 20. uri - Layerjeva hiša (Stolp Škrlovec), Kranj - koncert: Bowrain

Bowrain oz. Tine Grgurevič je slovenski skladatelj, pianist in producent, ki biva v Amsterdamu. Svojo kariero je dejansko pričel kot nadarjen jazz skladatelj, ki je prvenec posnel v Filadelfiji. A jazz je le en vidik njegovega življenja, saj je leta 2014 začel predstavljati svojo elektronsko glasbeno vizijo pod imenom Bowrain. Trenutno Bowrain predstavlja sodelovanje z ljubljanskim kitaristom ter producentom UM-om in amsterdamsko – nemškim bobnarjem Robertom Nitschkejem.

Vstop prost.


Petek, 13. maj 2016, ob 20. 30 - letni vrt Loškega Puba - veliki koncertni večer: Edo Maajka & Frenkie & DJ Soul, Karmakoma, Dva, Bags, VJ Dimension

Edo Maajka je verjetno eden največjih glasbenikov na področju bivše skupne države, zagotovo pa največja zvezda eks-jugoslovanskega hiphopa. To potrjuje nepregledna množica koncertov doma in v tujini ter spisek ponarodelih albumov, za katere je prejel tudi kopico glasbenih nagrad (Porin, Davorin, Zlatna Koogla, Crni mačak, MTV Adria). Na koncertnih odrih že dalj časa nastopa s soborcema Frenkie-jem in DJ Soul-om. Spomladi je med nas poslal pesem “No pasaran”, ki napoveduje izid novega albuma.

Karmakoma je ena najbolj prepoznavnih domačih elektro-rockovskih zasedb. Včasih poznana kot duo, danes ustvarja kot trio, v svoji glasbi spaja ples in jezo, sinte in punk, osemdeseta in nov milenij. Zasedba gruva v prihodnost, ki jo napoveduje z dokaj elektronsko orientiranim singlom ”Remiss”. S tem pa potrjuje sloves, da gre še vedno za eno najboljših domačih kitarsko – elektronskih razturačin.

DVA sta Jan Kratochvíl in Bára Kratochvílová, zvezdnika češke alternativne scene. Glasbeno gledano predstavljata kot sama pravita ”neobstoječo radijsko pop glasbo” – čudovito zmes kabareja, cirkusa, tanga, in celo popa. Sta eden najprepoznavnejših čeških bendov v tujini, za njima so nastopi v Ameriki, Španiji, Franciji, Rusiji, Italiji, Srbiji, Avstriji, Poljski, Nemčiji, Poljski, na Madžarskem, Slovaškem in Norveškem.

BAGS sta Blaž in Šuljo – producenta, ki ju družijo delovna vnema, snovanje beatov in hip-hoperske korenine. Šuljo je odgovoren za glasbo mariborskih Tekochee Kru, sicer pa je svoje znanje delil že z mnogimi priznanimi domačimi in tujimi raperji – med njimi je recimo KRS One. Blaž je nase resneje opozoril leta 2014, ko je s svetom delil prvenec “b” in domače občinstvo zasvojil z eklektičnim živim nastopom.

VJ Dimension je vizualec, ki na memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department.

Prispevek: 10 € / predprodaja, 12 € / na dan dogodka

Več o festivalu ter o nakupu vstopnic