30.05.2016

Festival sodobne avtorske in etno glasbe

V torek, 24. maja 2016, je v prostorih Hostla Celica potekala tiskovna konferenca devete edicije festivala Godibodi.

Dušan Mijanović

Godibodi

V torek, 24. maja 2016, je v prostorih Hostla Celica potekala tiskovna konferenca devete edicije festivala Godibodi. Za uverturo v tiskovno konferenco sta zaigrala Danijel Černe – Mystica in Janez Dovč ter tako predstavila delček festivalske produkcije.

Voditelj konference Jure Longyka in Janez Dovč, oče festivala Godibodi ter založbe Celinka, sta skupaj s predstavniki nastopajočih jedrnato predstavila letošnji program. »Skupaj z desetimi koproducenti (Hiša Layer – Kranj, Grad Kromberk – Nova Gorica, Klub KGB – Maribor, Caffe galeria Piran, Kosovelov dom Sežana, Cankarjev dom Vrhnika, Gostišče Loka – Novo mesto, ZKTŠ Zavod – Žalec, Circolo – Koper in Delavski dom Trbovlje) pripravljamo deveti Godibodi po vrsti. Festival deluje kot ustvarjalni podaljšek založbe Celinka, pri kateri smo z letošnjimi devetimi novimi izdajami presegli magično mejo – sto izdanih albumov. Razen dveh glasbenikov, ki prihajata iz Indije, je festival zastopan z domačimi glasbeniki,« si je Dovč s pomočjo številk pomagal, da je predstavil osnovne točke festivala.

Letošnji Godibodi je sestavljen iz treh osrednjih festivalskih večerov, ki bodo potekali na vrtu Hostla Celica. Preostali koncerti se bodo odvili znotraj Celice ter na različnih koncertnih prizoriščih koproducentov festivala. »Koncerti na vrtu Hostla Celica so edini koncerti celotnega festivala, kjer bomo pobirali vstopnino. S pobrano vstopnino si bomo lahko bore malo pomagali, toda vseeno, zdi se nam, da je potrebno negovati kulturo plačevanja vstopnine. Tako bo vstopnina v predprodaji znašala sedem evrov, na dan dogodka pa deset evrov,« je Dovč opisal enostaven sistem plačevanja vstopnine na festivalu.

V četrtek, 2. junija, bo na vrtu Hostla Celica nastopila ajdovska skupina ElaBanda, ki bo predstavila lani izdani album Facka. Kot je povedal predstavnik skupine Jure Ferjančič, so skladbe na albumu napisane v ajdovskem narečju in facka je ajdovska beseda za »klofutico«. Longyka je zasedbo opisal kot iskriv kantavtorski pop rock. Program prvega dne se bo nadaljeval s koncertom zasedba Zamee. Članica skupine Nika Solce je delovanje mednarodne zasedbe opisala kot preplet slovenske, balkanske in indijske glasbe. Nastop je podprlo Indijsko veleposlaništvo v Sloveniji, ki je s plačilom letalskih vozovnic omogočilo prihod indijskega glasbenika ter glasbenice v Slovenijo. Naslednji dan, v petek, 3. junija, bo šansonjerska zasedba Radio Mondo predstavila album Zgodbe za dva, ki je izšel ravno na dan tiskovne konference. Interpret skupine Matej Mijatović je album opisal kot skupek žanrsko raznolikih ljubezenskih pesmi. Na poslednjem koncertu drugega dne bo na sporedu festivalska produkcija. Danijel Černe – Mystica bo v okviru projekta Mistika Terrafolk & Simbolični Orkester v novi preobrazbi predstavil skladbe multimedijskega projekta in progresivne skupine Terra Mystica. Aleksander Varga, član prekmurske bande Ethnotrip, je povedal, da bomo v soboto, 4. junija, na njihovem koncertu slišali ljudsko glasbeno izročilo Slovenije, Balkana, Anglije ... Nato bo osemčlanski dolenjski blues rock sestav El Kachon odigral material s tretjega albuma Svet dovoljenih laži. Član skupine Tomi Perinčič je ob predstavitvi skupine povedal, da je ta prva dva albuma posnela v angleškem jeziku, tretjega pa v slovenščini. Glasbene nastope omenjenih skupin bodo spremljali slikarji, poimenovani sliDJ-ji, ki bodo v času koncertov izdelovali unikatna dela. Sam potek izdelave bo prikazan na velikem platnu.

Spremljevalni program festivala bo tudi letos pestro obarvan. 24. maja je bila na uradnem odprtju festivala predstavljena fotografska razstava treh fotografov Godibodi 2015. Sledil je koncert skupine Divje jezero, ki je predstavila lani izdani prvenec Mestni Vrvež. 31. maja bo Simona Černetič predstavila svoj tretji album Daleč stran. Naslednji dan, 1. junija, bo kolektiv ljudskih pevcev PetZaPet zapel svoj prvenec, ki ga je izdal po sedmih letih delovanja, nato pa se bo 7. junija iz doline Idrijce v Ljubljano pripeljala blues rock skupina Poltrona Express, ki bo predstavila prvenec Zaženi nov dan. Festivalsko glasbeno dogajanje v Hostlu Celica bo 10. junija zaključila skupina Same babe. Omenjene skupine se bodo med 3.–24. junijem podale na gostovanje po koproducentskih glasbenih prizoriščih širom Slovenije. »Obstaja želja, da bi vsaka skupina v okviru mini turneje nastopila prav na vseh koproducentskih prizoriščih festivala,« so misli ušle v prihodnost Janezu Dovču.

Letošnja rdeča nit obfestivalskega programa je skrb za jezik. Kratki predavanji in pogovor o prostorskih in jezikovnih fenomenih ter o razprostiranju vsega prostorskega sta pripravila filozof Dean Komel in arhitekt Janko Rožič. Andrej Rozman – Roza bo predaval o stanju slovenščine danes. Okroglo mizo o razpršeni sodobnosti glasbenega založništva bo vodil Luka Zagoričnik, urednik spletne revije Odzven. Poskrbljeno bo tudi za otroke: Maja Matić, skladateljica, pianistka in pedagoginja, bo svoje didaktično znanje predstavila otrokom, starejšim od osmih let.

Ob devetem jubileju je založba Celinka izdala USB ključek, ki nosi naslov 100 +. Na njem so zbrani vsi nosilci zvoka, ki jih je založba Celinka izdala v devetih letih. »Ključek je idealen za glasbene urednike, da obogatijo svoje glasbene fonoteke,« je povedal Dovč in nakazal novo začrtano smer založbe Celinka. Na ključku je prisotna tudi glasba skupin Klarisa Jovanović & Della Segodba, , tAman in Wild Strings Trio, ki iz takih in drugačnih razlogov na letošnjem festivalu ne bodo nastopile.

»Kot glasbenik imam vpogled v domačo sceno. Dobre glasbe je v Sloveniji veliko, žal je pa premalo denarja; prav zato Godibodi odpira prostor in daje možnosti za ustvarjanje, izvajanje in poslušanje glasbe,« je Dovč, še preden se je z akustično skladbo novinarjem in zainteresirani javnosti predstavila zasedba El Kachon, zaključil tiskovno konferenco devetega festivala Godibodi.