29.07.2016

Festivalski odmevi: 1. Sonc festival

Od 14. do 16. julija 2016 je potekal prvi Sonc Festival. Mednarodni festival komorne glasbe je gostil štiri glasbenike, ki študirajo na prestižnih univerzah v Parizu, Zürichu, Berlinu in na Dunaju.

Tanja Benedik

1. Sonc festival
Foto: Mitja Resnik

Prvi koncert je bil v čudovitem ambientu galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, drugi v Slovenski flharmoniji v Ljubljani, zadnji pa v cerkvi sv. Petra v Radečah. Publika je bila na vseh koncertih navdušena nad visokim nivojem glasbenikov, nad skupnim muziciranjem in dobro energijo na odru. V izbranem programu se je lahko vsak glasbenik individualno predstavil, saj so bile vodilne melodije enakomerno razdeljene med vsemi štirimi instrumenti. Za dodatek so krstno izvedli Capriccio za godalni kvartet mladega skladatelja Dominika Jakšiča, ki je bil napisan za Sonc Festival. 

Posebnost tega festivala je, da je nastal kot družinski projekt in prav ta povezanost med člani je prinesla uspeh prvega festivala. Festival so zaznamovale tudi besede radeškega župana Tomaža Režuna, ki je v svojem govoru poudaril pomembnost vračanja mladih v rodni kraj, spoznavanja te glasbene zvrsti, ter obljubil podporo občine Radeče Sonc Festivalu v prihodnjih letih.

Tanja Sonc o festivalu:

"Sonc Festival sem ustanovila z idejo, da izvajamo komorno glasbo na visokem umetniškem nivoju. Veliko sem igrala na podobnih festivalih v Nemčiji, Franciji, Švici in Libanonu, zato sem si želela nekaj podobnega ustvariti tudi v Sloveniji. Če imam svoj festival, lahko pripeljem meni ljube glasbenike in skupaj ustvarjamo komorno glasbo, za katero med letom ni vedno dovolj časa.

Z odličnimi glasbeniki nam je uspelo pripraviti v zelo kratkem času tri koncerte. Publiki sem želela predstaviti čim bolj kvaliteten program in jo tudi izobraževati, saj menim, da je komorna glasba pri nas premalo cenjena in izvajana.

S pomočjo sponzorjev in občine Radeče nam je uspelo privabiti veliko poslušalcev in v prihodnjem letu bi rada nadaljevala s festivalom. Zelo me veseli, da je akustika v radeški cerkvi izredno primerna za komorne koncerte, zlasti za godalne instrumente. Za razvoj mojega rojstnega kraja se mi zdi projekt izjemno pomemben, saj takšne zvrsti koncertov v tej regiji ni veliko."

1. Sonc festival
1. Sonc festival
1. Sonc festival
1. Sonc festival
1. Sonc festival