21.07.2016

Festivalski odmevi: 21. festival Bled

O letošnji ediciji festivala je za nas vtise strnil umetniški vodja festivala, Jernej Brence.

Tanja Benedik

Festival Bled 2016
Foto: Boris Pretnar

Mednarodni glasbeni Festival Bled je pod okriljem Zavoda za kulturo Bled potekal od 1. do 16. 7. 2016. Tokrat se je na odrih zvrstilo 12 koncertov. Ob koncertih različnih glasbenih zvrsti so potekali tudi mojstrski tečaji in delavnice, na katerih so izkušeni glasbeni mojstri svoje znanje delili z mladimi glasbeniki, teh se je v zadnjih dvajsetih letih zvrstilo že več kot 1.900 mladih glasbenikov. Mnogi od njih so danes mednarodno uveljavljeni glasbeniki. Umetniški vodja festivala, mag. Jernej Brence, priznani violinist in pedagog, že več kot dve desetletji skupaj s sodelavci skrbi za vedno pester in tehten program, ter uspešno povezuje klasično glasbo z drugimi zvrstmi. S tem poskrbi za ravno pravšnje uravnoteženje kakovostne glasbe in sodobnih trendov, ki vedno znova privabijo obiskovalce. Festival Bled gostijo najudarnejše blejske lokacije, vsako leto pa je skrbno dovršena tudi likovna podoba festivalskih publikacij.

Jernej Brence: 

Mednarodni glasbeni festival Bled je tekom let - letos je bila na sporedu že njegova 21. edicija - prerasel okvir zgolj festivala klasične glasbe. Zato se je tekom let tudi profil publike in sprejemanje samega festivala v lokalnem in mednarodnem okolju spreminjalo in v zadnjih letih zajema živopisen spekter ljubiteljev glasbe.

Festival Bled ni nikoli v svoji zgodovini stavil na množičnost svoje publike, ampak so si organizatorji vsa leta prizadevali, da bi publiki ponudili čim bolj kvaliteten program in jo na ta način tudi izobraževali. Tu je zlasti pomembna komponenta festivala izobraževanje mladih glasbenikov, ki tekom festivala v okviru mojstrskih tečajev pri priznanih domačih in tujih glasbenih pedagogih - poudariti je treba, da so bili vsi ali pa so še tudi vrhunski glasbeni izvajalci - mojstrijo svoje znanje.

Mladi glasbeniki se predstavijo tudi na samostojnih koncertih tekom festivala. Tako je Festival Bled dvakrat v funkciji izobraževanja. tako mladih glasbenikov kot publike, ki prek izvajalcev sprejema nove interpretacije glasbe in spremlja mlade na njihovi poti k uveljavljenim glasbenim imenom.

Veliko pove podatek, da se je v okviru Festivala Bled v 21. letih izobraževalo okoli 2.000 glasbenikov. Mnogi od njih so danes uveljevljena glasbena imena v svetovnem merilu. Eden takšnih je bil letos na Festivalu Bled npr. violinist Piotr Jasiurkovsky, ki je pred leti na festivalu še sodeloval kot mladi glasbenik, danes pa poleg vrhunske solistične kariere na blejskem festivalu nastopa tudi v vlogi pedagoga. Piotr Jasiurkovsky je takoj po končanem študiju postal docent za violino na Akademiji za glasbo v Maastrichtu, s tem pa tudi najmlajši profesor na katerikoli evropski glasbeni akdemiji.

Festival Bled je pred leti sicer izgubil državno finančno podporo, kljub temu pa ob pomoči Zavoda za kulturo Bled, podpore v lokalnem okolju in sponzorjev uspeva ohranjati dobro kondicijo. Tako je bil letošnji Festival Bled uspešen v vseh pogledih, tako glede izbora nastopajočih, števila udeležencev v mojstrskih tečajih, zanimanja med mentorji, ki poučujejo mlade glasbenike, kot z vidika obiskanosti koncertov.

V prihodnje organizatorji obljubljajo še pestrejši program in nadaljevanje osnovne začrtane festivalske programske zasnove, ki temelji na odličnih koncertih, mojstrskih tečajih za mlade glasbenike in raznovrstnih spremljevalnih dogodkih, ki povezujejo glasbo, ples in slikarstvo.

Poudariti je treba, da je Festival Bled eden temeljev poletne pa tudi siceršnje glasbene ponudbe na Bledu, pa tudi siceršnje tovrstne glasbene ponudbe v regiji. Koncerte radi obiskujejo tako domači obiskovalci kot turisti, ki v tem času bivajo na Bledu. Odlično je sprejet med uveljavljenimi glasbenimi pedagogi, ki se z vseh koncev Evrope vedno radi vračajo na Bled in z veseljem s seboj pripeljejo tudi svoje študente - iz Avstrije, Francije, Nizozemske, Anglije, Italije in od drugod.

Festival Bled 2016
Festival Bled 2016
Festival Bled 2016
Festival Bled 2016
Festival Bled 2016