10.07.2017

Vsako leto v prvi polovici julija tudi na Bledu festivalsko vzdušje

Prva polovica julija je vsako leto že več kot dve desetletji rezervirana za pester utrip festivala, ki temelji na klasični glasbi, tuje pa mu niso niti vse ostale zvrsti glasbenega izraza.

Press info

Vsako leto v prvi polovici julija tudi na Bledu festivalsko vzdušje
Foto: Festival Bled

Na različnih blejskih prizoriščih, med njimi sta Blejski grad in Festivalna dvorana Bled, se zvrsti lepo število koncertov in spremljevalnih dogodkov, ob pestrem sporedu koncertov različnih glasbenih zvrsti pa vedno potekajo tudi mojstrski tečaji in delavnice, v katerih izkušeni glasbeni mojstri iz vsega sveta svoje znanje delijo z mladimi glasbeniki.

Uvodni koncert 22. Festivala Bled (3.7.) je pripadel komornemu orkestru St. Peter's Chamber Orchestra iz Oxforda. Najraje izvajajo simfonije Gustava Mahlerja, tokrat so se z Deveto simfonijo podali v kraje, kjer jo je Mahler (Avstrija, Italija) ustvaril, ustavili pa so se tudi na Bledu.

Sledil je večer z elitnim turnejskih komornim zborom Oakland Chorale, ki ga vodi dr. Michael A. Mitchell. Michael Frischenschlager, ki je s Festivalom Bled že od samega nastanka je na posebnem koncertu na Blejskem gradu predstavil izjemne študente iz svojega razreda.

Prvi vhunec Festivala Bled je vsekakor predstavljal nastop zasebe CELLO ATTACCA!!, ki so v goste povabili tudi enega naših najboljših harmonikarjev Marka Hatlaka. Zasedba nekdanjih in sedanjih učencev  naše priznane čelistke Karmen Pečar Kortinik je pod njenim vodstvom izvedla izvrsten program in ga začinila s tango priredbo skladbe Iztoka Mlakarja Štefana in Bertolin. CELLO ATTACCA!!, ki je pred leti nastal ravno na pobudo Festivala Bled so: Gal Golob, Petra Hafner, Barbara Nagode, Nuša Planinc, Alma Pleteršek, Andl Pogačnik, Nejc Rupnik in Zala Vidic.

Vsako leto v okviru Festivala Bled enega izmed večerov namenimo glasbeno-plesnim ustvarjalcem. Tokrat smo gostili beloruske umetnike, članice in člane državnega ansambla KHOROSKHI, ki so v predstavimi s petimi dejanji s plesom in glasbo prikazali nastanek in razvoj beloruske kulture od poganstva do 20. stoletja ter belorusko kulturo.

Simfonični orkester iz Henleya, ki je nastopil v soboto, 8.7., velja za enega najboljših ljubiteljskih orkestrov v Veliki Britaniji. S tremi koncerti udeležencev mojstrskih tečajev (9., 10. in 11.7.) se 22. Festival Bled preveša v drugo polovico.

Več informacij: http://www.festivalbled.com/festival-bled-2017.html