02.07.2018

Festival Bled pozdravlja ljubezen

Letošnja izdaja festivala Bled prinaša 14 koncertnih večerov. Program je znova nastal pod okriljem Zavoda za kulturo Bled in umetniškim vodstvom Jerneja Brenceta.

Press info

Festival Bled pozdravlja ljubezen

Letošnji moto festivala je pozdrav ljubezni, znamenita skladba angleškega skladatelja Edwarda Elgarja Salut d'Amour pa bo kot rdeča nit povezovala vse izvajalce festivalskega programa, ki bo potekal v Festivalni dvorani Bled, v cerkvi sv. Martina in v Grand Hotelu Toplice.

Funtango, tri kultne kitare in Blejski misal

Uvodni koncert 23. Festivala Bled, Salut d'Amour (4. 7., cerkev sv. Martina) bodo izvedle različne zasedbe godalnega oddelka Univerze za glasbo na Dunaju pod mentorstvom prof. Michaela Frischenschlagerja. Sledil bo večer z mladimi glasbeniki iz šole Leys iz Cambridga (5. 7., Festivalna dvorana Bled). Gostje na Festivalu Bled bodo letos tudi pionirji izvajanja tango glasbe v slovenskem prostoru, Marko Hatlak in Funtango (6. 7., Festivalna dvorana Bled). Ko se srečajo tri slovenske kultne kitare oz. njihovi lastniki Aleš Strajnar, Jerko in Miro Novak lahko nastane le odličen jam session večer, ki ga ne smete zamuditi (7. 7., Cafe Kult, prost vstop). Glasbeno-literarni večer, Blejski misal, je nastal v sodelovanju izjemnega Janija Kovačiča in harmonikarja Klemna Lebna. Čaka vas moderen in hkrati prastar, skoraj tradicionalen nastop prinašalcev in prenašalcev zgodb (8. 7., Festivalna dvorana Bled).

Trio Rupnik na Blejskem gradu

Vsako leto na festivalu pripravijo tri koncertne večere (9., 12. in 14. 7., Grand Hotel Toplice), na katerih svoje mojstrstvo prikažejo mladi glasbeniki in glasbenice, ki se udeležijo mojstrskih tečajev v okviru festivala. Letos se začnejo 30. junija, udeležuje se jih 98 mladih - 46 iz Slovenije, ostali prihajajo iz Izraela, Madžarske, Južne Koreje, Japonske, Italije, Kanade, Poljske, Bosne in Hercegovine ter iz ZDA. Letos prav na željo udeležencev tečajev, predvsem tistih z Daljnega vzhoda, organizirajo tudi tečaj slovenščine.

Družinski klavirski Trio Rupnik sestavljajo violinistka Manca, violončelist Nejc in pianist Anže. Vsi trije so večkratni nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj (10. 7., Viteška dvorana). Sledi nastop ansambla ustnih harmonik Sorarmonica, ki ga vodi vsestranski akademski glasbenik violinist in multi-instrumentalist, skladatelj in aranžer Vladimir Hrovat (11. 7., cerkev sv. Martina).

Brata Jávorkai, Moonlight Sky in Cello attacca

Brata Jávorkai, izjemno nadarjena glasbenika, ki prihajata z Madžarske  navdušujeta z osupljivo interpretacijo najzahtevnejših del klasične glasbe. Sándor (violina) in Adam (violončelo) Jávorkai nastopata kot solista z znanimi in kot duo na koncertnih turnejah po Evropi, v Rusiji, na Japonskem in Kitajskem (13. 7., cerkev sv. Martina). Slovensko fusion skupino Moonlight Sky sestavljajo štirje vrhunski glasbeniki, Miha Petric, Janez Moder, Žiga Kožar in Jan Sever. V njihovih avtorskih skladbah se jazzovska svoboda prepleta z živahno energičnostjo, povezuje pa ju ljubezen skupine do kompleksnejših ritmičnih in melodičnih elementov (15. 7., Festivalna dvorana Bled). Nastop zasedbe Cello attacca, je na Festivalu Bled vedno poslastica. Zasedba nekdanjih in sedanjih učencev naše priznane čelistke Karmen Pečar Koritnik bo izvedla izvrsten program, ki so ga naslovili South American Getaway (16. 7., cerkev sv. Martina).

Zgodba o moči ljubezni za zaključek Festivala Bled

Po dveh tednih odlične glasbe bo oder Festivalne dvorane Bled pripadel ustvarjalcem muzikala Sneguljčica. Avtorica muzikala je Alenka Gotar, v Sneguljčici pa nastopajo učenci njene pevske šole (17. 7., Festivalna dvorana Bled).

Več o festivalskem programu na http://www.festivalbled.com/