21.08.2017

Festivalski odmevi: Punk Rock Holiday 1.7

Punk rock počitnice, ki so se na tolminskem Sotočju odvijale med 8. in 11. avgustom so pustile tako na izvajalce kakor na obiskovalce močan vtis.

Dušan Mijanović

PRH 1.7
Foto: Silvy Maatman

Letošnji festival Punk Rock Holiday je bil razprodan v pičlih desetih urah. Ljubitelji punk rocka so iskali karto viška. "Ko narediš tako stvar, potem nenormalno zraste interes v vseh medijih, saj se o festivalu govori po celem svetu. Posledično je porastel interes tudi za slovenske skupine. Ko je primorska skupina Pigs Parlament nastopila kot predskupina The Offsprnig, je požela veliko zanimanje tujih medijev. Tuji mediji so naredili intervjuje tudi z ostalimi malimi domačimi skupinami. Zanima jih tudi delovanje klubske in bendovske scene v Sloveniji," je povedal organizator PRH Andrej Sevšek.

Festival je trajal od torka do petka (8. - 11. avgusta), ker pa vsako leto pride vedno več obiskovalcev na prizorišče že dva dni prej, kar pomeni, da za organizatorja pred festivalom nastanejo že veliki stroški, kot so čiščenje, varnost, reševanje iz vode..., so za nagrado, ker je bil festival razprodan, že lansko leto festival podaljšali za en dan. Letos pa so dan pred začetkom festivala za oboževalce priredili koncert ameriške skupine The Offspring, ki je po celem svetu prodala že več kot 34 milijonov albumov. "Z letošnjo izvedbo so zadovoljni prav vsi, tako skupine kakor izvajalci. Za nastopajoče je PRH najboljši festival. To povejo brez pretiravanja. Skupine, kot sta Offsprig in Pennywise igrajo na največjih svetovnih festivalih. Naš festival pa je čisto nekaj drugega, gre za drug nivo festivala," je dejal programski vodja festivala.

Toda slovenski punk rock sceni niso vedno cvetele rožice, se je Sevšek spomnil predfestivalskih časov. "Sedaj je popolnoma drugače kot, ko smo s festivalom pričeli. Takrat je bilo zelo težko spraviti znane skupine v Slovenijo, da bi prišli igrati, bodisi v klube ali na festivale. Pri nas za tak profil skupin ni obstajal festival, ki bi jih povabil. Nekateri so igrali na Rock Otočcu ali na Lentu, ampak to je bilo bolj priložnostno. S PRH pa je Slovenija zrastla. Velike punk rock skupine si dejansko želijo nastopiti v Tolminu."

"Festivala PRH je punk festival. Mi ljudem pustimo, da so to kar so, ne ograjujemo jih z ograjo, in če citiram Fletcherja iz skupine Pennywise: 'Punk ne rabi ograje!' Direkten stik bendov s publiko, to je najbolj važna stvar, to vsi bendi cenijo, saj to najbolj pogrešajo. Na koncertu Offspring, ki so nastopili dan pred uradnim začetkom festivala je bilo to dobro vidno. Vztrajali so na ograji in videlo se je, da ograja ubije vzdušje," je Sevšek opisal posebnost PRH festivala ter dodal, da sta zaščitna znaka festivala svoboda in ničelna avtoriteta. "Obiskovalci prinesejo vse s seboj, vsako leto se pojavljajo nove stvari, npr. akustični seti, ki jih samo organizirajo, postavljajo si odrčke, vse to lahko počnejo... Ker pa imajo toliko radi festival, mu ne bi nikoli naškodili. Mi dnevnega programa sploh ne ponujamo, se s tem ne ukvarjamo, ker se folk sam znajde," je Sevšek spregovoril o naredi sam etiki in sceni znotraj festivala.

Festival se je zasidral v začetku avgusta in tako bo tudi ostalo. "Mi smo leta 2013 festival selili v julij in to je bil zelo težek udarec za nas. Začetek avgusta je za nas idealen čas, ker smo terminsko umeščeni med sorodnimi festivali v Evropi, ko so bendi na turneji. Ujamemo jih lahko od ponedeljka do petka, na poti iz festivala na festival. Začetek avgusta nam je idealen termin. Tudi obiskovalcem najbolj odgovarja ta termin," je dejal Sevšek.

Sreča spremlja hrabre! Tudi PRH je imel svojega 'Srečkota'. "Tip, ki je delal na podružnici založbe Century Media, ki je nažalost že ugasnila, je bil na počitnicah v Italiji in je slučajno videl plakat, da bodo na nekem festivalu v Sloveniji igrali Bad Religion in NOFIX. Potoval je na morje na Hrvaško a se je v Tolminu ustavil za dan in potem ostal na festivalu do konca. Naslednje leto me je kontaktiral ter me je povezal z agencijo, ki se ukvarja s promocijo punk rocka. Začeli smo razvijati zgodbo in sodelujemo še danes. Čeprav smo razprodani, še vedno kupujemo oglase in oglašujemo v njihovih revijah. Zdaj tudi mi pomagamo vsem ostalim festivalom. Ta tip, Felix je takrat sproduciral, da smo spoznali kompetentne ljudi, ki jih drugače ne bi ali pa nas ne bi opazili," je zaključil Sevšek ter festival PRH 1.8 napovedal v terminu med 7. in 10. avgustom 2018.

PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH 1.7
PRH_1.8