17.03.2023

Grajske harmonije 2023

V dvorano Gradu Kromberk se po dobrem letu dni vrača nova, 12. sezona cikla komorne in solistične glasbe, ki odzvanja pod imenom Grajske harmonije.

Press info

Grajske harmonije 2023

Dvorana Gradu Kromberk, eden najlepših biserov renesančne kulturne dediščine na Goriškem, je že dobro desetletje osrednje prizorišče komornih in solističnih večerov v okviru abonmajskega cikla Grajske harmonije, ki ga organizira Kulturni dom Nova Gorica. Grajske harmonije, ki v zimskih in pomladnih mesecih ponujajo od tri do pet koncertov, so nastale na dvanajstletni zapuščini cikla Hitovih muz, ki so jih s pomočjo ekskluzivnega sponzorstva družbe HiT organizirali sredi valovitih briških gričev v veličastni graščini Dobrovo med letoma 1991 in 2003. V prehodnem obdobju, med letoma 2004 in 2010, so cikel preimenovali v Goriške muze, ki so se izmenjaje odvijale med Gradom Dobrovo in Gradom Kromberk. Slednji je potem leta 2011 postal osrednje prizorišče tega cikla komorne in solistične glasbe s pridihom drugačnosti in nove svežine. Cikel nastaja v zvestem sodelovanju z Goriškim muzejem.

Četrtek, 23. marec 2023 ob 20. uri, Grad Kromberk - Kromberk

Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana
Izidor Erazem Grafenauer, lutnja
Janez Jocif, ljudska glasbila
Irma Močnik, zborovodkinja


Prvo glasbeno srečanje 12. koncertne sezone v grajskih prostorih gradu Kromberk bo v znamenju angleških madrigalov in izvirnih slovenskih ljudskih pesmi. V goste so povabili Mladinsko vokalno skupino Glasbene matice Ljubljana, ki je pod vodstvom Irme Močnik pripravila zanimiv koncertni program, sestavljen iz dveh različnih glasbenih govoric. V prvem delu bodo zazveneli madrigali angleške renesančne glasbe, s katero se mladi pevci redkeje srečujejo in je zanje dobrodošel nov izziv, prek katerega spoznavajo specifične zakonitosti stare glasbe od posebnosti starih notnih zapisov do specifične tehnike petja in raznovrstnih izvajalskih praks. Drugi del pa predstavljajo glasbene slike iz dekliškega življenja v izvirni slovenski ljudski pesmi. Eno-, tri-, štiri- in petglasne ljudske pesmi so s posameznimi kiticami povezane v zgodbo, ki opisuje življenje slovenskega dekleta od zarje do večera, od prve rdečice do spogledovanja, zaljubljenosti, srečne ljubezni, plesa, odhoda fanta v vojsko, nesrečnega materinstva, pogrešanja in povrnitve upanja v novo ljubezen.

Program:

sedem angleških madrigalov
cikel slovenskih ljudskih pesmi po izboru zborovodkinje Irme Močnik

Četrtek, 13. april 2023 ob 20. uri, Grad Kromberk - Kromberk

Cveto Kobal, flavta
Jakša Zlatar, klavir


Zaradi poškodbe v Godalnem kvartetu Tartini je prišlo do zamenjave prvotno oblikovanega programa. V četrtek, 13. aprila 2023, bosta na kromberškem gradu namesto godalnega kvarteta nastopila flavtist Cveto Kobal in dalmatinski pianist Jakša Zlatar, ki bosta poustvarila dela skladateljev, kot so F. Couperin, R. Schumann, N. Milotti, A. Kumar, A. Piazzola in J. Ibert.

Cveto Kobal koncertira na solističnih recitalih, kot solist z orkestri ter kot član različnih komornih skupin v Evropi, Izraelu, ZDA in na Japonskem. Je profesor na Oddelku za glasbo Pedagoške Fakultete, Univerze v Mariboru in na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2005 je prejel Zlati znak Univerze v Mariboru, leta 2009 pa Betettovo nagrado, najvišje strokovno priznanje Društva glasbenih umetnikov Slovenije.

Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani. S štipendijo francoske vlade je bil tri leta slušatelj podiplomske specializacije v Parizu in diplomiral na Ecole Normale de Musique de Paris. Podiplomsko se je izpopolnjeval na Univerzi U. S. C. v ZDA. Med študijem je dobil vrsto prvih nagrad na republiških in zveznih tekmovanjih ter prvo mesto na Tekmovanju glasbenih umetnikov Jugoslavije. Že kot študent je bil član orkestra Slovenske filharmonije nato pa solo flavtist simfonikov RTV Slovenije.

Jakša Zlatar se je rodil v Šibeniku (Hrvaška). V razredu prof. Ladislava Šabana na Glasbeni akademiji v Zagrebu je leta 1971 diplomiral iz klavirja in leta 1973 tam tudi magistriral. Je dejaven koncertni pianist, ima seminarje iz pouka klavirja in je član žirij na mednarodnih klavirskih tekmovanjih. Je avtor knjige Metodika klavira (1982) in Uvod u klavirsku interpretaciju (prva izdaja, 1989, izdaja v angleščini, 1997, izdaja v slovenščini, 2008) in pisec niza oddaj o zgodovini pianizma za hrvaški radio in televizijo ter tekstov v glasbenih revijah.

Program:

François Couperin, Robert Schumann, Nello Milotti, Aldo Kumar, Astor Piazzola, Jacques Ibert

Četrtek, 11. maj 2023 ob 20. uri, Grad Kromberk - Kromberk

Sklepni dogodek letošnjega koncertnega triptiha pa bo v znamenju črno-belih tipk in sicer v četrtek, 11. maja 2023, ko bosta v grajski dvorani nastopili pianistki Lovorka Nemeš Dular in Jasmina Trajčeska, ki prinašata skladbe J. Matičiča in B. Bojovića.

Lovorka Nemeš Dular, klavir
Jasmina Trajčeska, klavir


Makedonska pianistka Jasmina Trajčeska in slovenska pianistka Lovorka Nemeš Dular sta svoje dolgoletno sodelovanje zlili v projekt, ki sovpada z 20. obletnico njune koncertne kariere, 30. obletnico samostojnosti obeh držav, iz katerih prihajata, ter s častitljivo 95-letnico velikega slovenskega skladatelja Janeza Matičiča, ki je pred kratkim zaključil svojo življenjsko pot.

Za tokratni koncert v grajskih prostorih sta glasbenici širokega formata, predani tako solističnemu kot tudi komornemu muziciranju, pripravili skoraj celoten prerez Matičičevih del. Janez Matičič se je že v zgodnji mladosti posvečal violini in klavirju, a ga je slednji tako prevzel, da je ustvaril enega najobsežnejših in najbolj profiliranih klavirskih opusov v vsej slovenski glasbeni zakladnici. Koncertni program zaobjema tako stvaritve iz težkih časov druge svetovne vojne, povojnih kompozicij iz časa študija pri L. M. Škerjancu, iz predpariškega in pariškega obdobja, ko je študiral pri Nadii Boulanger, kot skladbe, ki jih je ustvaril dosti kasneje. Poleg nekaterih znanih del bodo zazvenele še njegove nedavno revidirane in javnosti pretežno neznane kompozicije zgodnejšega datuma. Glasbenici, ki se redno predstavljata na številnih glasbenih festivalih doma in v tujini, bosta koncert zaokrožili še z novim delom za klavir štiriročno makedonske skladateljice Biljane Bojović, ki navdih črpa iz balkanske ljudske in pravoslavne cerkvene glasbe.

Okvirni program:

J. Matičič, B. Bojović

Grajske harmonije 2023: Čas deklištva
Grajske harmonije 2023: Cveto Kobal, flavta in Jakša Zlatar, klavir
Grajske harmonije 2023: Večer črno-belih tipk (Lovorka Nemeš Dular in Jasmina Trajčeska)