02.03.2018

Gramofonoteka: poslušalnica gramofonskih plošč in informacijsko izobraževalna glasbena postojanka

Ob četrti obletnici delovanja mariborske Gramofonoteke, smo spregovorili z njenim soustanoviteljem Domnom Kozoletom.

Dušan Mijanović

Gramofonoteka
Foto: arhiv Gramofonoteke

Pred štirimi leti je v Mariboru svoja vrata odprla Gramofonoteka. Nastala je kot organska posledica sklopa delovanja društva na področju glasbe. "Od ustanovitve leta 2011 smo neprekinjeno v Maribor vabili didžeje, zaprisežene zbiratelje gramofonskih plošč, hkrati je neprestano obstajala želja po prostoru, kjer bi lahko imeli svojo opremo, vadili, hranili plošče itd. V neki točki je kolega iz prijateljskega društva KID Alphawave odprl ploščarno Vinilnik v prostorih Kina Udarnik, kjer sem se mu kmalu pridružil s svojo zbirko. Dobro leto kasneje sta se najini društvi skupaj prijavili na prostorski razpis Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor in se posledično preimenovali v Gramofonoteko ter preselili na Koroško cesto," je povedal Domen Kozole in dodal, da je bil najtežji začetek, saj so pridobili prostore v slabem stanju. "Zidove in strop smo znali sami osvežiti, kakšno leto in pol pa je trajalo, da nam je uspelo obnoviti lesen pod - a danes se lahko s kančkom resnice pošalimo, da ima Gramofonoteka najbrž najlepša tla v mestni kulturi. Od otvoritve naprej stremimo k svojim ciljem, neprekinjeno se polni knjižnica in v okviru zmožnosti izvajajo dogodki."

Toda projekt še zdaleč ni končan, saj se neprekinjeno razvija in uresničuje. "Moje izkušnje so takšne, da vsaj v Mariboru zaenkrat še ni pogojev, da bi lahko ploščarna preživela na ekonomskem trgu, še težje prostor z obsegom dejavnosti, kot jih izvaja Gramofonoteka. Na drugi strani zaradi katastrofalne mestne kulturne politike bojkotiramo razpise, saj ne želimo kreative našega delovanja omejevati z zastarelimi in večkrat nesmiselnimi razpisnimi pogoji. Več ali manj posledično funkcioniramo iz projekta v projekt po principu »znajdi se«, a kljub temu lahko glede na pretekle dogodke in vse »visoke« obiske, ki smo jih bili deležni do danes v Gramofonoteki rečem, da delamo dobro. Nenazadnje Madlib, Egon, The Four Owls, TY, Heliocentrics, Tahira so samo nekatera izmed izjemnih oseb, ki so podpisane na našem »zidu slavnih«," je dejal Kozole.

Poslušalnica gramofonskih plošč in informacijsko izobraževalna glasbena postojanka se nahaja na Koroški cesti 21, neposredno ob mestni tržnici. Obsega 35 m2 in je namenjena predvsem ljubiteljem kulture in umetnosti, vezanih na glasbo. "Lokacija ploščarne načeloma resnemu zbiratelju ne predstavlja pomembnejše vloge, ta se je pripravljen odpraviti po svojo ploščo na vsak konec sveta. Vsekakor smo hvaležni, da smo locirani v centru, tik ob Mariborski tržnici, kjer nas lahko najdejo tudi tisti malo manj resni oziroma naključni obiskovalci," se je Domen, ki se zaveda, da je veliko bolj kot lokacija pomembna vsebina, nekoliko pošalil. Gramofonoteka, ki presega okvire pojma ploščarna, je društvo, ki se ukvarja z organizacijo glasbenih dogodkov, koncertov, festivalov, sejmov gramofonskih plošč, izobraževalnih delavnic (DJ, produkcija, b-boy, graffiti, stancil itd.). Gramofonoteka je tudi muzej rekvizitov vezanih na gramofonske plošče, baza semplov mladim producentom, baza znanja s področja jugoslovanske glasbe in njen velik promotor. Njen namen je že od vsega začetka nespremenjen in jasen – promocija in soustvarjanje urbane kulture, s poudarkom na Mariboru. Njeni ustanovitelji želijo čim bolj zapolniti praznino na tem področju, tako s kakovostno domačo kot z mednarodno produkcijo. Glasbena zbirka Gramofonoteke se žanrsko giblje od popularne glasbe, jazza, glasb sveta, elektronike, narodno zabavne in klasične glasbe, njeno glasbeno delovanje pa sega na področja funka, soula, jazza, hiphopa, afrobeata, progresivnega rocka in elektronske glasbe.

Kot je dejal Kozole interes za nakup vinilnih plošč občutno raste, a se mu zdi, da ni tako »megalomanski«, kot ga radi prikazujejo mediji. "Veseli me, da se tudi v Sloveniji vse več glasbenih izvajalcev zanima in odloča za izdajo svoje glasbe v tem formatu. Plošča namreč ni le medij, ki hrani (dobro) glasbo, je tudi izjemen promocijski material. Ko v Gramofonoteki gostimo tuje zbiratelje, jih želimo navdušiti s slovensko produkcijo. Te je na vinilu žal še vedno premalo, a na srečo nekaj izjemnih produkcij, pri katerih po mojem skromnem mnenju nesporno izstopajo produkcije založbe rx:tx.," je zaključil Domen Kozole.

Gramofonoteka: DJ delavnica mentor DJ SPlinta.JPG
Gramofonoteka: Produkcijska delavnica Woo-D
Gramofonoteka: Wall of Fame
Gramofonoteka: Egon in Madlib