10.07.2017

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije 2017

Nacionalni projekt Imago Sloveniae – Podoba Slovenije obeležuje že 28-letnico svojega glasbenega in kulturnega delovanja.

Sigic

Imago Sloveniae - Podoba Slovenije 2017
Foto: Arhiv Imago

Statistika do zdaj prikazuje že več kot 2000 koncertov, prek 10.000 vrhunskih glasbenikov in milijon obiskovalcev. Po obsegu je eden največjih kulturnih projektov v Sloveniji, saj povezuje 25 občin in krajev in več kot 30 koncertnih prizorišč po vsej državi. Vsako leto organizira več kot 100 koncertov klasične, jazz in etno glasbe, ki se jih udeleži več kot 80.000 obiskovalcev.

Začetki projekta segajo v leto 1988, ko je bilo ustanovljeno Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, ki je z organizacijo koncertnih in drugih kulturnih dogodkov začelo oživljati kulturni utrip mesta Ljubljane. Prizorišča koncertov so postali mestni trgi z vodnjaki, atriji, sakralni objekti in drugi privlačni zgodovinski deli mesta. Ustanovitelj in predsednik Društva Primož Lorenz (1942–2007) je kot »oče« oživitve Stare Ljubljane soustvaril številne koncertne prireditve na prizoriščih spomenikov kulturne dediščine in zasnoval festivala Poletje v Stari Ljubljani in Noči v Stari Ljubljani. Direktor ustanove je Janoš kern, ki trdi, da je za kulturno osveščanje najpomembnejša možnost brezplačnega obiska koncertov, s čimer se uresničuje izjemno poslanstvo Imaga,to je popularizacija resne glasbe, ki je vse preveč getoizirana in premalo dostopna širši javnosti.

Dogodke Imaga Sloveniae lahko najdete tudi v našem koledarju dogodkov: http://www.sigic.si/koledar-dogodkov.html