21.10.2020

Iz moje poslušalnice: Blaž Božič

Danes v okviru rubrike Iz moje poslušalnice glasbena obzorja širi glasbenik, pesnik, klasični filolog in prevajalec, Blaž Božič.

SIGIC

Blaž Božič
Foto: iz osebnega arhiva Blaža Božiča

Earblower – Stranger Days

Blaž: a.k.a Blaž Velušček, eden maloštevilnih meni znanih slovenskih speedcorovcev, ki hara sceno od leta 1996. zame slučajna, a toliko bolj dragocena internetna najdba. 360 BPM & onkraj!!!


Soapscum - vir0all0atttachmenot0

Blaž: V pričakovanju novih izcedkov in izbljuvkov soapscuma, mojstra vizualnih in zvočnih odpadkov, efemeralij in brutalnosti, se rad pogreznem v tale vir0all0atttachmenot0 in v krčih na tleh radostno čakam, da se mi iz ust prične cediti pena.


Bine  –  Neizračunljiva škoda

Blaž: Soborec na klubskem maratonu 2017, v trajnem spominu mi bo ostalo, kako sva tiste turobne, temne in ljubezenskega patosa polne jeseni skupaj razmontirala klub metulj v bistrici ob sotli, potem pa še emce plac v velenju. brutalen nojz, ki zna seči onkraj praga bolečine, kakor se zagre, hkrati pa neverjetno skrbno zvočno oblikovanje in oster posluh za dogajanje na robovih zvočne mase, ki sem mu bil priča le redko.   


Andrej Tomažin & Muanis Sinanović – Holy War


Blaž: Komad sem prvič slišal v živi izvedbi, in sicer – če me spomin ne vara – kot »sveta vojna«, bilo je v baru LP –  nekega večera, ki ga ne znam več umestiti na časovno premico. komad mi je tistega večera še dolgo odmeval v glavi, potem pa sem nanj nekoliko pozabil in se toliko bolj vzradostil, ko sem ga našel na platformi soundcloud. duet dveh meni zelo dragih ustvarjalcev, ki molzeta mleček iz subov in žive pesniške govorice.


Črn škrat – Metropolisi in tisto vmes

Blaž: Črn škrat, kitarski virtuoz, ki sem ga prvič slišal igrati nekega jesenskega (ali je bilo pomladnega?) popoldneva na rogovskem dvorišču pred modrim kotom in bil takoj očaran nad njegovim stilom igranja, s katerim spretno vrvohodi med sevdahom, temačnim folkom in flamenkom; toliko bolj me je vzradostila letošnja plošča kraclji v l'ajvarju, polna komadov z odlično kitarsko igro in močno besedo. nedavna intimna izvedba v jesenskem objemu dolenjskih hribovij in nostalgičnem festivalskem ozračju me je še toliko bolj spodbudila k poslušanju v zdaj samotnih, brezkafanskih večerih.


Iz uredništva:

Blaž Božič je glasbenik, pesnik, klasični filolog in prevajalec, ki deluje s solo breakcore-glitchcore-noise-spoken word projektom SsmKOSK in kot kitarist eksperimentalnega glasbeno-pesniškega kolektiva nevemnevem. Poleg tega je dejaven na literarnem, prevajalskem in raziskovalnem področju.