09.02.2022

Iz moje poslušalnice: Manca Ogrin

Današnji glasbeni izbor je pripravila nova sodelavka SIGIC-a Manca Ogrin.

SIGIC

Manca Ogrin
Foto: Mike Ma

Manca: Priznati moram, da izbira 5 komadov z domače glasbene scene ni bila lahka naloga, a sem se pri izbiri glasbe in brskanju po svojih arhivih izjemno zabavala. Ogromno izvajalcev bi si še zaslužilo omembe, a je na koncu povsem po občutku nastal naslednji seznam:

Janez Bončina Benč – Kadar ognji dogorijo (Najlepši neuspehi, 1992)

Manca: Privoščila si bom eno iz preteklosti, da pričnem s svojimi glasbenimi koreninami. Primorski Kameleoni, Kocijančič – Mef naveza, Benč, Prizma, Bazar, Avtomobili,... Muzika mojega odraščanja. Če kdaj na cesti srečate Benča, ga povabite na pivo ali dva in ga povprašajte kako je bilo živeti času brezskrbne mladosti. Stisnite še eno pivo, in boste tam.


Orkestrada - Utrip (2013)

Manca: Radina doživeta, skoraj hipnotična interpretacija, me prevzame z vsakim posluhom in ogledom. Vrhniški kulturni prostor ne bi bil enak brez Bistriške (Bistrica ob Sotli) naveze. Čeprav nikoli nisem bila lokal-patriot, ti življenje v tujini prinese poseben pogled na domačo vas. Kar slišim kako bi Vid Drašler rekel: »če nekaj delaš in se zravn nimaš dobr, je vse brez veze. Treba je premikat mize in se zraven režat«. Se ne bi mogla bolj strinjat.


Ana Pupedan – Zadnji tango (2010)

Manca: Dobri prijatelji in dobra muzika, je vse kar včasih rabiš. A če na prvem mestu ne znaš poskrbiš zase, drugim nimaš česa dat. Ana Pupedan je eden tistih bendov, ki zna takšne modrosti posredovat ljudem na najbolj domač, preprost način (referenca se na naša na komad Nase in vase, a ga žal ni najti na spletu v dobri kvaliteti)


Koala Voice – Vukovi (Plata, 2021)

Manca: Težko bi šla mimo banda Koala Voice in ostala ravnodušna. Angažiranost, pristnost, energija, ki jo  band premore v živo, me vedno znova navdušuje. Band, ki dobro naslavlja izzive naše generacije in jih je obvezno slišati tudi v živo.

Miroslav Akrapović : recenzija albuma Plata (Odzven)


3:rma – Lady Luck (2020) - koncert: Glas Podzemlja

Manca: Res uživam, ko gledam kako uspeva nova generacija močnih, samosvojih, a hkrati čutnih, nežnih ustvarjalk. Minil je čas, ko bi se čutnosti in ranljivosti morali sramovati. Ansambel za Preužitek, 3:rma, Veronika Kumar, ... Pravijo, da je prihodnost ženskega spola :)


Iz uredništva:

Manca Ogrin – nova sodelavka SIGIC-a, ki na Vrhniki v klubu Zakon soustvarja program Cankarjade in letnega glasbenega programa Kluba vrhniških študentov. V preteklosti je sestavljala program na zapuščenem (in sedaj podrtem) vrhniškem bazenu. Zadnji dve leti je preživela v Pragi, kjer se je preizkusila v prodaji glasbe v filmski in oglaševalski industriji.