30.06.2021

Plata pol(l)etja

Če je bil album Woo Horsie oda sproščenosti in spontanosti, je nova Plata Koala Voice odsev samozavesti in samozadostnosti te zasedbe. Seveda, še naprej sproščeno in spontano.

Miroslav Akrapović

Plata

Koala Voice

Plata

NIKA
2021

Volk dlako menja, a volkovi tulijo vedno skupaj. Sklepati po tem, da je zasedba Koala Voice spremenila smer svojega rockovskega ustvarjanja in udejstvovanja, je iluzorno. Za vse tiste, ki ste imeli priložnost poprej slišati nekaj skladb, kot sta Vertigo in Volkovi, ki sta promovirali novi album Plata, je povsem jasno, da se je Koala Voice povzdignila v veliko ime domačega rocka. In pri tem nimam v mislih samo pestre medijske pojavnosti v zadnjem letu in več, temveč predvsem vsebinsko noto razvoja impresivne diskografije te zasedbe. Novi album Plata jo predstavi kot najbolj zrelo doslej, kar nikakor ne zmanjšuje njenega iskreno kreativnega mladostnega poleta. Ravno nasprotno, Koala Voice nas zapelje skozi zlomljena srca (Zlomila si mi srce za na plato), ki se jim ob vsakem trdem padcu uspe pobrati in sestaviti. Sestaviti tako izjemen album, kot je Plata.

Novi album Plata jo predstavi kot najbolj zrelo doslej, kar nikakor ne zmanjšuje njenega iskreno kreativnega mladostnega poleta. Ravno nasprotno, Koala Voice nas zapelje skozi zlomljena srca (Zlomila si mi srce za na plato), ki se jim ob vsakem trdem padcu uspe pobrati in sestaviti. Sestaviti tako izjemen album, kot je Plata. Volkovi so tudi naši prijatelji, ko se znajdemo v begu na drugo stran. V Vertigu se ne moremo otresti občutka, da smo tudi sami kdaj pa kdaj občutili učinek vrtinca, ki nas postavi v stanje odmaknjenosti od sveta, a tako blizu ljubezenskega hrepenenja. Tudi v Postapokaliptičnem svetu se da preživeti ob držanju za roke, objemu bližnjega in veri, da svoboda posameznika ni odvisna od agregatnega stanja sveta in okolice. S skladbo Spaghettification se Koala Voice približa idealu indie produkcije, ki se v primeru te skupine zrcali skozi sitno kitarsko vez in Mančino pevsko bravuro kot dodatni smerokaz dramaturgije v verzih. Skladba Mountain Man je posrečen izlet v country rock, ki nam skozi slavnostni pridih izrisuje hribe in doline, neke vrste idealizirani privid, ki nam je vsem korak ali dva na dosegu. Popolno geografsko nasprotje je Worried Man, a še vedno v ustvarjalni domeni prepoznave štimunge Koala Voice. Tudi ko slišimo vzorce reggae ritmike, se skupina predstavlja s svojim unikatnim liričnim obližem, ki celi vse rane in skrbi. Zatorej ugotovitev, da bo album Plata zacelil naše rane in skrbi, prepuščam času, ki kljub pesimističnim napovedim nikakor ne bo brez ljubezni in svobode.