24.08.2020

Iz moje poslušalnice: Matjaž Gert

Matjaž Gert od 2014 izbira glasbo na radiu MARŠ, zadnji dve leti pa je glasbeni urednik pri omenjenem radiu. Je soustanovitelj glasbenega društva A Cure for Happiness.

SIGIC

Matjaž Gert
Foto: iz osebnega arhiva

Mrfy feat. Matter - Zonzei 

Matjaž: Nedvomni (slovenski) hit tega poletja je seveda Zonzei, neobičajne naveze Mrfy in Matter. Ta komad sem si zavrtel vsak dan vsaj 5-krat. Ne glede, kako nesmiselno se komu zdi besedilo, gre z melodijo takoj v uho. Se pa vseeno ne spomnim, "ko so ropal' banko v Duplici" ... Ampak ker je komad že izpostavil Oskar Štrajn, bom vsega skupaj navrgel 6 komadov.


Buddhist Bubblegum - Buddhist Bubblegum

Matjaž: Prijetno presenečenje, ko sem skeniral bandcamp za kakšnimi novimi slovenskimi izdajami in naletel na solo projekt tega Ljubljančana, ki izvaja indie/jangle pop svetovnega formata.


Nikki Louder - Sip And Again

Matjaž: Vesel sem tudi istoimenske EP izdaje Nikki Louder, ki si jo ponosno lastim na 7''. Moje srce pač v glavnem bije za kaotično glasbo. Moonlee Records, kjer je platka izšla, pa itak ne znajo razočarati s svojimi izidi.

Miroslav Akrapović: recenzija albuma s/t (Odzven)Slow Motion Live Stream - Down Time Rave

Matjaž: Z Matevžem Kovačičem, ki stoji za tem monikerjem in komadom sem se srečal, ko smo sodelovali s skupino Apory Museum, ki so igrali alternativni in za Slovenijo precej nekonvencionalni rock. Kot Slow Motion Live Stream pa Matevž svojim post-rock kitarskim linijam dodaja še elektroniko za res lušten in zanimiv inštrumentalni komadič. Upam, da bom(o) v prihodnje lahko slišal(i) še več!


Alter Scena Podgorje: Satchmo at 3 AM - Untitled 1
 

Matjaž: Kot napove že naslov, je premisa albuma sledeča: trije prijatelji se ob 3eh zjutraj odločijo, da utrgajo jazzovski jam session pred mariborskim jazz klubom Satchmo. Sledi čista improvizacija in spontani klici med člani benda in oboje je hrupno in nepovezano. Bralce vabim, da sami presodijo ali gre pri tem za jazz ali anti-jazz. Sami izvajalci za album zgovorno pravijo: "Sufisticated album for sufisticated people who pretend like something deep is behind every single goddamn song about some philosophic shit."

Nikson - alamutbum

Matjaž: Kot zadnjega, a zato nič manj pomembnega - v bistvu za prihodnost slovenskega hip hopa in bitmejkanja precej pomembnega - želim predstavit mladinca Niksona - Nika Komaca. Nisem pretiran ljubitelj hip hopa, a Nikson zame zadene nek sweet spot, kjer ni ničesar preveč ali premalo in vse vsak komad razvije povsem organsko.

Špela Cvetko: recenzija albuma LFO-UFO (Odzven)


Iz uredništva:

Matjaž Gert, ki je glasbeni urednik na Mariborskem radiu študent - MARŠ, je lani maja s kolegom Kristijanom Matjašičem ustanovil glasbeno društvo A Cure for Happiness. Namen društva je v prvi vrsti organizacija koncertov tujih in domačih glasbenih izvajalcev, ki bi mariborski in širši publiki nudili neke vrste alternativo ustaljeni alternativni sceni ter ponudila še več dobre glasbe brez nepotrebnega veseljačenja in party tunesov. Kdor želi prvi izvedeti več o delovanju ali pa se zgolj pogovarjati o glasbi in ostali pop kulturi je vabljen, da se  jim pridruži na Discord kanalu.