04.01.2021

Iz moje poslušalnice: povzetek leta 2020

V prvi letošnji poslušalnici predstavljamo nekaj statistike prejšnjega leta.

SIGIC

Marko Brecelj
Foto: arhiv Cankarjevega doma

Na Sigicu smo 19. marca, ob nastopu pandemije in zaprtju koncertnih prizorišč, zagnali novo rubriko Iz moje poslušalnice, katere namen je medsebojna podpora akterjev domače glasbene scene in opozoriti naše bralce na obilico izvrstne domače glasbe. Vsakič je pripravljalec poslušalnice tako pripravil po 5 skladb (po možnosti še živih) domačih glasbenikov. Rubrika se je izvrstno prijela in doživela navdušujoč odziv. V letu 2020 smo tako pripravili 142 poslušalnic, kjer se je predstavilo 642 različnih skladb 431 različnih uzvajalcev

In ker nas je zanimalo, kateri izvajalci in kateri komadi so se največkrat pojavili, smo se poigrali s statistiko in prišli do sledečih razultatov: največkrat predlagani izvajalec s kar enajstimi navajanji je bil samosvoj Marko Brecelj, na drugem mestu sta se z osmimi glasovi znašla bend Wckd Nation in še en kantavtor Jani Kovačič, tretje mesto s sedmimi pojavljanji pa so si delili: All Strings Detached (Septet), Irena Z. Tomažin, MRFY in Širom

Največkrat predlagani skladbi (vsaka po štirikrat) sta bili Bistra voda Zvezdane Novaković ZveN ft. Roya Quartet in Zonzei zasedb MRFY + Matter.   

Kaj te statistične ugotovitve pomenijo, si lahko razlaga vsak sam. Iz uredništva pa pridajamo zgolj ugotovitev, da gre očitno za izvajalce, ki za seboj nedvomno puščajo jasno slišno glasbeno sled. Zato jim ob tem čestitamo in jih spodaj še enkrat priporočamo v posluh! 

Marko Brecelj - Ta stol (Moje krave molznice, 1991)

Iz uredništva: Gotovo ena od najbolj pretresljivih balad o razpadu ljubezenske zveze ... Ko ne veš, ali je bolj žalostno ali bolj lepo? Oboje, seveda!

Wckd Nation feat. Beatox - Airplane Blonde (singel, 2020)

Iz uredništva: V naših poslušalnicah je bila sicer največkrat izbrana pesem The Swan King, a je nedvomno tudi Airplane Blonde močno zaznamovala domače radijske valove v minulem letu.

Jani Kovačič - Fižol (Ulica talcev, 1980)

Iz uredništva: Oktobra je minilo 40 let odkar je Jani izdal svoj prvenec. Od takrat dalje njegova ustvarjalnost ne pojenja, saj odprta ušesa vedno znova zasipa z novimi presenečenji. Tokrat v spomin na kultni prvenec poslušajmo kar uvodno pesem.

Zvezdana Novaković ZveN ft. Roya Quartet - Bistra Voda (Izštekani, 2020)

 

MRFY + Matter - Zonzei (singel, 2020)

Iz uredništva: Kot že zapisno, sta bili pesmi Bistra voda in Zonzai največkrat izbrani. Zato si ju preposlušajmo še enkrat!