09.02.2022

Kantavtorske kvante: Jani Kovačič o Marku Breclju

Ob odhodu kantavtorskega velikana Breclja, smo prosili Janija Kovačiča, drugega ključnega avtorja žanra, s katerim sta nekoč plodno sodelovala, za misel v slovo.

SIGIC

Marko Brecelj in Jani Kovačič
Foto: Davorin Majkus (vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)

Jani je povedal: Marko Brecelj je bil velik posebnež, ki je bil neverjetno prepričljiv in vztrajen, ko se je za kaj vnel. Ta njegova vnema je bila nalezljiva in ogromno ljudem, ki smo se z njim družili tokom njegovega življenja, je pomagala premagati malodušje in dvigniti duha. To je redka lastnost in Marko je to znal. Prijateljevala sva ob koncu sedemdesetih in načrtovala nastope po garnizijah nekdanje JLA - pa se nekako ni izšlo. Čudno, kaj ne? Takrat je napisal nekaj genialnih komadov, recimo: Parado, U zvijezdanoj tami ... Potem sva sproducirala mojo prvo ploščo Ulico talcev. Nekje sem staknil neko Framus električno kitaro, ki sem mu jo poklonil in dolgo je z njo koncertiral. Nakar se je zaljubil v Osiječanko in prelomil z dotedanjim življenjem. Sledil sem njegovim podvigom kolikor se je dalo. Kadar je bil razpoložen, je bil njegov nastop genialen. A bil je tudi muhast in trmast, kar je velikokrat skazilo njegovo delo. Marko je izumil sodobno petje v slovenščini, tako urbano, direktno in moderno. Hvala mu!

V demonstracijo tega, kaj sva počela takrat, pa le tale primer - pri tej pesmi je Marko metal košarkaško žogo na timpan:

 

Jani je v zadnjem intervjuju za Odzven povedal tudi: da si je ravno Brecelj, kot producent plošče Ulica talcev, želel fotko s te ulice in organizirali smo obmetavanje s paradižniki na tej ljubljanski ulici. Marko je prinesel belo srajco, ker jaz belih srajc nimam, potem pa sem se nastavil in so me ciljali. Načrt je bil, da posnamemo, kako se mi paradižnik razleti na obrazu. Davorin Majkus je fotografiral in na koncu ni uspel noben posnetek, predvsem so bili paradajzi pretrdi, bolelo je, ko svinja. (smeh) Vse za umetnost! Na koncu smo še pometli za sabo ...

Prilagamo nekaj fotografij s snemanja o katerem govori Jani (na levi v ospredju Marko Brecelj, producent, v ozadju sodelujoči; na desni Jani Kovačič, kot talec):


Foto: Davorin Majkus (vir: dLib, licenca: CC BY-NC-SA 4.0)

Več fotografij Davorina Majkusa s snemanja naslovnice Ulice talcev, nastopov Buldožerjev (z Brecljem kot frontmanom) in performanskega dueta Duo Zlatni zubi si lahko ogedate na d.Lib.