23.03.2020

Iz moje poslušalnice: Rajko Muršič

Slovenska glasbena scena je zelo raznolika in živahna, tako zelo, da kar brbota in klokota!

SIGIC

Rajko Muršič
Foto: Amir Muratović

Marko Brecelj - Parada (singel, 1981)

Rajko: Začel bom z absolutnim vrhom naše popularne glasbe, Markom Brecljem. Najprej sem iskal performativno Na trdna tla, potem sem se moral odločiti za Parado, eno njegovih najboljših.

Najoua - Niso so (Deveteronog, 2014)

Rajko: Sledi Čadrg, slovenski hribovski čudež, z (nekdanjo?) založbo Macefizelj. Ker domnevam, da bo kdo drugi postavil v ospredje izjemne Širom, bom spomnil na duo Najoua. Morda s katerim glasbilom, ki ga je naredil Borut Planinc.

Mario Batelić: recenzija plošče Deveteronog (Odzven)
 

Darla Smoking - Sandcry / Lifecutter Remix (singel, 2020)

Rajko: Sedaj pa še hiter pogled na poličko z nedavnimi pridobitvami. Najprej je tu planetarno vserazsežna Darla Smoking in krasen album Extinct. No, izbral sem njihov zadnji komad. Vsekakor priporočam tudi druge Brgsove projekte in Zvočne prepihe.

Kikiriki + Luka Prinčič, Neo-Cymex - Kamizdat Rentgen (2020)

Rajko: Ne morem se izogniti skoku v hrupno-elektronske vode. Kikiriki je lansko leto ponovno izdala vse svoje dosedanje posnetke. Izbral sem nedavno sodelovanje s Kamizdatom (nastop z Luko Prinčičem in Dejanom Požegarjem – Neo Cymexom).

Intermezzo - Rajko premišljuje: S kom naj končam, ko pa smo v zadnjih mesecih in letih dobili toliko neverjetnih albumov? Tu so nepogrešljivi N’toko; Nea, bend, ki sledi zvoku Centra za dehumanizacijo; Container Doxa; kompilacija Sounds from Slovenian Bedrooms 2; Same babe; Andrej Černelč, Dežurni krivci in njihov odličen Narobe svet; Katalena; mednarodna sodelovanja Pass the Bless; Cmok v grlu Irene Z Tomažin … Da, brbota, neustavljivo in neuničljivo.​

Svojat - Spij zdaj! (Svojat, 2020)

Rajko: Naj bo, končam s Svojatjo, zadnjo novostjo, ki me je navdušila z ostrino in robatostjo rokovskega izraza na Trnju.

Lovrenc Rogelj: Recenzija albuma Svojat (Odzven)

Iz uredništva: 
Rajko Muršič je profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF v Ljubljani, kjer se kot raziskovalec veliko ukvarja z glasbenimi temami. Deluje tudi kot glasbeni publicist in kritik, občasno tudi kot glasbenik. Bil je član eksperimentalnega kolektiva Avantkurent. 

Rajko Muršič - Avantkurent live (1992)