01.06.2020

Iz moje poslušalnice: Miha Kozorog

Etnolog in antropolog, nekdanja gonilna sila festivala Sajeta in aktualni predsednik SIGIC-a razkriva svoj izbor.

SIGIC

Miha Kozorog (pije pivo ...)
Foto: © Zavod Sploh

Marko Brecelj – Antonu in pohorskemu bataljonu

Miha: Pri starejših avtorjih sem se omejil na en izbor. Izbrati ni bilo težko. Hvala šoli, ker je pred 30 leti gostila Javno dvajo, nepozabno šolsko uro undergrounda. Izbral sem pesmico, ki si jo večkrat popevam. Napev me pomirja, vsebina mi odgovarja.

Bakalina & Salamandra Salamandra – Ka se je dielu sviet (Španabije, Macefizelj 2016)

Miha: Jezik in podobe v tem komadu pri meni sprožijo globoke emocije. Zavičaj (ker nimamo dobre slovenske besede). Melodija in ritem, ki sta namesto refrena, sprostita vsako napetost in vneseta vedrost. Mojstrovina dveh supergrup.

Svojat – Ljubavbav (Svojat, ZARŠ 2020)

Miha: Trda in dovršena kraška estetika, potopljena v beefheartovske spojine. Ironije in jedkobe v trikotniku Postojna-Ilirska Bistrica-Sežana ne zmanjka. Novo!

Zel – vezano04 (Vezano, samozaložba 2018)


Miha: Ta zel se veže na usedlino bogate zgodovine elektronske glasbe in vzpostavlja nova vezja v odprtoveznih možganih. To pa je le malokomu poznana zel.

Irena Z. Tomažin, Lee Patterson, Xavier Charles (Neposlušno 2018, posnel Iztok Zupan)


(OPOMBA: klikni na sliko in najdi omenjeno skladbo)
Miha: Danes, ko pripravljam ta izbor, bi v primeru drugačnih okoliščin potekal festival Neposlušno. Ta neposlušni nastop izpred dveh let mi je ostal v zares lepem spominu.

Iz uredništva:
Miha Kozorog je predavatelj na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF v Ljubljani. V svojem raziskovalnem delu se veliko posveča tudi raziskovanju glasbenih tem. Bil je ena od gonilnih sil festivala Sajeta, nekoč pa tudi bas kitarist v tolminskih skupinah Auschwitz, In a Spleen, Medrje in Rodoljubac.