11.09.2020

Iz oči v oči

Včeraj, v četrtek 10. septembra, je vodstvo ljubljanskega Cankarjevega doma predstavilo prihajajočo sezono 2020-2021.

Press info

Mala mestna muzika
Foto: Špela Šivic

Letošnji program nosi naslov Iz oči v oči, ker hoče že s tem geslom opozoriti na pomembnost žive kulture in neposredne komunikacije le-te. Spodaj navajamo nekaj prebliskov iz glasbenega dela programa.

Mednarodna orkestrska gostovanja v okviru Zlatega abonmaja
Po odmevni poustvaritvi opere Kserks pred dvema letoma se v Ljubljano vrača ansambel Il Pomo d’Oro pod vodstvom dirigenta in čembalista Maksima Jemeljaničeva. Pevska zasedba izvedbe Händlove opere Orest bo ob slavnem kontratenoristu Francu Fagioliju vključevala tudi odmevna pevska imena baročne zvrsti, med njimi sta vrhunski Francesca Aspromonte in Julia Lezhneva. Svoje prihodnje evropsko gostovanje je Simfonični orkester iz Montreala dolgo in premišljeno načrtoval. Koncert je načrtovan konec februarja, orkester prihaja pod vodstvom glavnega dirigenta Kenta Nagana z ambicioznim sporedom in kar dvema mednarodno uveljavljenima solistoma: Nikolajem Luganskim in Olivierjem Latryjem. Pomlad bo v znamenju nemške in avstrijske orkestrske odličnosti ter novih generacij. Mlada nemška filharmonija vedno znova prepriča, da mladi muzicirajo s samozavestjo in uvidom, nekoč vrlinama najbolj izkušenih orkestrašev. Nastopili bodo pod taktirko Jonathana Notta. Aprila bo na regionalnem gostovanju Simfonični orkester radia ORF z Dunaja, prvič pod vodstvom Marin Alsop, ki z orkestrom sodeluje od lanske jeseni. Ameriška dirigentka je odločna in navdihujoča osebnost v mednarodnem glasbenem prostoru. Posebej za prihodnjo turnejo je skladateljica Julia Purgina napisala novo delo, kot solist pa je angažiran poljski pianist Rafał Blechacz s Schumannovim koncertom. Sezono bo sklenil Mladinski orkester Gustava Mahlerja.

Koncerti komornih zasedb (Srebrni abonma)
Uvodni koncert bo pripadel skladatelju, organistu in improvizatorju Thierryju Escaichu. Kot eden najpomembnejših francoskih skladateljev svoje generacije nedeljivo prepleta vsa tri področja svojega glasbenega delovanja in tako oblikuje kar najpristnejši umetniški izraz. Pianistka Beatrice Rana je v minulih nekaj letih razburkala mednarodno glasbeno skupnost ter požela veliko pozornosti in toplo občudovanje. Rojena je bila leta 1993 v glasbeni družini, njen dolgoletni mentor pa je Benedetto Lupo. Angleški kritiki so ji 2018 podelil nagrado za najobetavnejšo inštrumentalistko. Decembra bo nastopila flavtistka Eva-Nina Kozmus, ki se je za izvedbo koncertov po Sloveniji povezala z mladim in uveljavljenim Godalnim kvartetom Van Kuijk. Marca bo v okviru Srebrnega abonmaja pevski večer z nemškim baritonistom Florianom Boeschem, ki je danes vodilni mojster nemškega samospeva; njegov stalni pianistični partner je Malcolm Martineau. Pri skupnih poustvaritvah pričarata nerazdružljivo glasbeno in sporočilno zlitje, kot osrednje delo ljubljanskega sporeda pa sta izbrala pretresljiv Mahlerjev cikel Pesmi za umrlimi otroki. Mladi poljsko-kanadski pianist Jan Lisiecki je eden najbolj cenjenih interpretov mlade generacije. Umetniško vodilo Ansambla Albana Berga z Dunaja pa so tematsko zastavljeni programi vsebinsko odprte in brezkompromisne glasbene poetike. Neznačilno zasedbo sedmih glasbenikov odlikuje vrhunsko inštrumentalno mojstrstvo, saj so člani prekaljeni dunajskih orkestrskih in komornih skupin.

Glasbe sveta
Nova sezona Glasb sveta nadaljuje potovanje po več celinah z izbranimi stvaritvami glasbenikov, ki se navdihujejo iz lokalne tradicije in so že desetletja vpeti v urbano življenje. Nekateri posegajo v dediščino velikih mojstrov preteklosti, drugi so že sami del te tradicije. V izbor globalne ustvarjalnosti je tokrat dodan tudi slovenski projekt. Mala mestna muzika skladatelja in pianista Rudija Pančurja nas popelje na glasbeni sprehod po obrobju Slovenije. Prelep repertoar sestavljajo uglasbljene pesmi Žalostinke po razkriško Vlada Žabota (v razkriškem narečju). Izurjen manjši orkester, na čelu katerega sta pevca Brina Vogelnik in Metod Banko, pretkano povezuje besedila z novo glasbo, ki deluje lirično, baladno, nekoliko groteskno in predvsem nostalgično. V okviru mednarodnih gostovanj Glasb sveta velja izpostaviti nastop Oumou Sangaré, svetovno uveljavljene umetnice, ki še vedno raziskuje iste teme z enakim občutkom za pravičnost, enako drznostjo in svobodo kot pred tridesetimi leti. Ko smo že mislili, da Kuba ne premore več odličnih orkestrov, se je pojavil Orquesta Akokán, najboljša zasedba mamba tega trenutka, ki zajema iz zapuščine kubanskih gigantov štiridesetih in petdesetih let, kot sta Benny Moore in Perez Prado. Konec maja bo zasedba gostovala v Gallusovi dvorani CD. V okviru druge glasbe bodo v CD gostovali tudi umetniki iz »soseščine«: Božo Vrećo, Damir Imamović ter Vlatko Srefanovski. Nadaljuje se tudi cikel Cankarjevi torki, ki bo na oder Kluba CD postavil novo ustvarjalnost slovenskih in tujih manjših glasbenih sestavov.

Za konec velja morda še posebej izpostaviti novonastajajoči balet Nanine pesmi, ki nastaja v koprodukciji med Cankarjevim domom in SNG Maribor. Koreografijo podpisuje koreografinja, baletna plesalka in oblikovalka giba Valentina Turcu.V posebnem vesolju risarij, igračk in sanj, ki ga je ustvaril Fran Milčinski - Ježek za svojo vnukinjo, je nastalo 17  pesmi, ki so vodilo in kreativna motivacija za istoimenski balet za otroke ...