25.05.2016

Veličastnih 7 ter Zlati in Srebrni abonma Cankarjevega doma

Cankarjev dom je predstavil programa ciklov Veličastnih 7 in Srebrnega abonmaja.

Maia Juvanc

Veličastnih 7, Zlati in Srebrni abonma

Na tiskovni konferenci sta 17. maja generalna direktorica Uršula Cetinski in vodja programa resne glasbe Cankarjevega doma Ingrid Gortan predstavili tri abonmajske ponudbe nove sezone 2016/17: Veličastnih 7 ter Zlati in Srebrni abonma.

V okviru Zlatega abonmaja bodo svoja raznolika izvajalska udejstvovanja predstavila številna svetovna orkestrska telesa, ki bodo nastopila z naborom zanimivih mednarodnih solistov. Nacionalni simfonični orkester iz Mehike, Dresdenska filharmonija, Kraljevi filharmonični orkester iz Liverpoola, Simfonični orkester Frankfurtskega radia, Budimpeški festivalni orkester in Filharmonični orkester iz Novosibirska bodo v Gallusovi dvorani izvajali klasične mojstrovine, med katerimi so Simfonija št. 5 Dmitrija Šostakoviča in Gustava Mahlerja, simfonična pesnitev Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa ter Simfonični plesi Sergeja Rahmaninova. Svoje virtuozne in muzikalne spretnosti bodo predstavili solisti violinisti Vadim Repin, Joshua Bell in Julia Fischer, violončelist Kian Soltani, pianista Dejan Lazić in Gabriela Montero ter cimbalist Oszkár Ökrös.

V sklopu intimnejšega komornega Srebrnega abonmaja se bodo žarometi s prvim koncertom najprej usmerili v repertoar orgelske glasbe. Organist Cameron Carpenter bo na svojih prenosnih orglah izvajal eklektičen repertoar, ki bo vključeval skladbe Richarda Wagnerja (Uvertura k operi Mojstri pevci nürnberški), Johanna S. Bacha (Kontrapunkt št. 9 iz zbirke Umetnost fuge, BWV 1080), Astorja Piazzolle (Oblivion) in Petra I. Čajkovskega (Scherzo iz Simfonije št. 6 v h-molu, op. 74).

Bolj tradicionalno klasičen bo repertoar godalnih kvartetov Mozarta, Schumanna in Dvořáka, ki ga bo predstavil Leipziški godalni kvartet. Izviren sprehod po glasbi za harfo in sopran, ki vključuje tako solistične skladbe kot tudi glasbe za duo zasedbo Ravela, Fauréja in Debussyja, bosta izvedli sopranistka Bernarda Bobro in harfistka Tina Žerdin.

V sklopu šestih koncertov Srebrnega abonmaja bodo nastopili še srbski pianist Aleksandar Madžar, kvintet Les Vents Français in Novozelandski godalni kvartet.

Cankarjev dom bo v novi sezoni v sklopu abonmaja Veličastnih 7, ki je namenjen ljubiteljem baleta, plesa in gledališča, gostil vidnejše odrske dosežke iz Evrope in Rusije, Azije in ZDA.

Prvo poglavje odrskih doživetij bo izpisal pomemben ruski režiser Lev Dodin, umetniški vodja Malega gledališča MDT iz Sankt Peterburga. Iz Seville bo prišel Andrés Marín, ki v predstavi Carta blanca ob spremljavi pevcev in glasbenikov ustvarja samosvojo podobo flamenka s primesmi prvinskega, klasično umetnostnega in baročnega ter avantgardnega.

Konec decembra bo Cankarjev dom gostil Novi vietnamski cirkus in predstavo Med mestom in deželo z vonjem po morju, ki jo bo režiral Tuan Le. Nastopili bodo akrobati, mojstri borilnih veščin, žonglerji in plesalci, njihovi igrivi rekviziti pa so ogromne pletene košare, ki jih Vietnamci uporabljajo kot ribiške čolne.

Režiser Silviu Purcarete se bo s slovenskimi igralci (koprodukcija SNG Drame Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma) lotil uprizoritve Tostojevega dela Vojna in mir. »Prve ni brez drugega, mir se rodi iz vojne in tako že sam vsebuje njene zasevke,« pravi Purcarete. Predstava bo osrednji dogodek festivala Tolstoj, iskalec resnice, ki ga prihodnjo pomlad pripravlja Cankarjev dom.

Pri nas bo gostoval tudi mojster japonskega buto plesa Ušio Amagatsu s skupino Sankai Juku s predstavo Meguri in ameriški koreograf Bill T. Jones, ki se po dveh desetletjih vrača na Gallusov oder. Večer Billa T. Jonesa bo posvečen novejšima koreografijama na glasbo Ravela in Schuberta.

Abonma se bo zaključil z dosežki mariborskega baleta: Valentina Turcu, Edward Clug in švedski koreograf Johan Inger bodo uprizorili stvaritve Ščedrina, Debussyja in Ravela.