03.03.2016

Kantavtorske kvante: soočenje boemov Breclja in Blaškovića

Na odru metelkovskega kluba Menza pri koritu se bo odvil drugi koncert iz kantavtorskega cikla Solo v 2.

Peter Baroš

Foto: arhiv organizatorja

Na tokratnem srečanju se bosta soočila dva razvpita boema: nič manj kot legendarni kantavtor ter nekdanji frontman kultnih Buldožerjev Marko Brecelj ter zastavonoša istrske alternative Franci Blašković (tudi frontman prav tako kultne skupine Gori Ussi Winetou). Gre za drugi koncert v ciklu glasbenih duelov, kjer so si organizatorji za cilj zadali na duhovit, zabaven in predvsem drugačen način predstaviti dela slovenskih glasbeno-pesniških ustvarjalcev. Asociacije na znameniti Storytellers v tem kontekstu morda niso odveč. (Naj zgolj spomnimo, da sta se kot prva v januarju že "spopadla" Jani Kovačič in drago Mislej - Mef, o čemer smo tudi poročali.)

Dogodek bo vsekakor velika redkost, saj Franci Blašković že nekaj časa načeloma zavrača vsa povabila na nastope. Očitno ga je Brecljeva družba na odru vseeno prepričala, da se bo tokrat vendarle odzval povabilu organizatorja. Glede nujunega prihajajočega koncerta je zato Marko povedal, da Franci "zase trdi, da še ne ve s čim bo sam pred seboj osmislil svoj javni nastop. Jaz mu zatrjujem, da ga lahko privežemo na odru na stol in začasno razvežemo kadar se mu bo scalo, pa bo njegov umetniški učinek primeren. Niti on, niti mi, ne vemo točno kaj se bo zgodilo. Zase vem, da se bom trudil s kitarama in brez njiju dokazat, da sem v življenjski formi zdaj, ko upokojenec kulturno beračim na ulicah za radodarne in ustvarjalne. Mogoče bomo projicirali sveže posnetke mehkega terorizma, radodarnim bom odščipaval sekočo žico. Na prireditvi bomo vpisovali v seznam darovalcev UPB za fond 'rešimo reševalce'."

PREDSTAVITEV PROTAGONISTOV:

Posebej za SIGIC je Marko Brecelj razložil, zakaj mu je v sklopu cikla Solo v 2 v veselje in v čast nastopiti ravno s Francijem Blaškovićem:
"Franci Blašković iz Istre pod Hrvati je Istrijan-svetovljan: pesnik, pevec, glasbenik, igralec in performer. Institucije treh 'narodnih' držav, ki si svojijo geografsko zgodovinski prostor istrske samoniklosti se ne zavedajo njegovega pomena saj bi morale tekmovati katera mu bo prej dodelila državno nagrado ob pokojnini zaradi kulturnih zaslug. Živi in se javno ne pojavlja v Puli. Odločevalci Istre ga nalašč spregledujejo, o njih in predvsem o kapitalizmu misli najslabše. Najraje pa lovi ribe; že več let v vsakem vremenu, vsak dan po pet ur. Zavrača vsa redka povabila na honorirane nastope praktično od koderkoli in od kogarkoli in z edino izjemo ne pristaja na pojavljanje v medijih. Dvajset let in več z ustvarjalno in ognjevito soprogo Arinko ob sobotah nekaj minut po poldnevu (dostopno v živo po spletu) na Radiu Pula izvaja legendarno kritično in veselo oddajo za upokojene . Že Siora Spia sama je po mojem mnenju največ kar lahko človek in umetnik napravi Tu in Zdaj na Poti v Nikamor. Njegova rodovitnost (večinoma samoizdal je 82 zgoščenk uglasbljenih pesmi), njegova skromnost oziroma samokritičnost (uničil, zažgal je večino svojih likovnih del) in njegov ponos (ne kliče nikogar, ker bi potreboval pomoč od njega, ) so moji nedosežni vzgledi. Z denarjem, ki ga neupokojeni niti ne socialni problem prekleto potrebuje, se ga ne da kupiti. Do slave je popolnoma ravnodušen oziroma mu pomeni nesnago. Saj Slava je enako Prodornost v tem uničevalnem Govnu ne moreta biti kaj drugega kot drek. V državi S-LOVE-nija sem postal priznavalninski upokojenec s 770 euri pokojnine. V Menzi pri koritu Metelkove bova jutri na istem odru tudi sočasno verjetno nastopila skupaj; on izpostavljenec, ki ne jadikuje in jaz zaščitenec, ki nisem nehvaležen. Zapisal sem verjetno, ker se Franci marsikdaj rad premisli. Pravi, da nima programa. Trdim mu, da bo za nas, ki ga cenimo in radi imamo, dovolj, če bo na odru eno uro molče sedel in kadil. Vmes pa bo seveda smel odhajat scat ..."

Za osvežitev zgodovinskega spomina, zapišimo še nekaj dejstev o Marku Breclju. Svojo populranoglasbeno kariero je začel v ljubljanski skupini Krik. Najprej je širšo publiko opzoril nase kot kantavtor in šansonjer. Njegov kantavtorski prvenec Cocktail, na katerem je skladbe aranžiral Bojan Adamič, še vedno velja za enega od nepresežnih biserov žanra. Na albumu je bila predstavljena tudi pesem Hiškar Rogač, katero je posnel z nekaterimi člani skupine Sedem svetlobnih let; z njimi je nato Marko sestavil skupino Buldožer. V okviru te vsejugoslovanske atrakcije je Brecelj postal eden vidnejših frontmanov, vokalistov in avtorjev na jugoslovanski rock sceni konca 70-ih let 20. stoletja. V skupini je ostal do leta 1979 in z njo posnel dve LP plošči in sountrack za film Živi bili pa vidjeli, ki je tudi izšel v obliki mini LP-ja in za katerega so prejeli nagrado Zlata arena. Nato je skupino zapustil in se vrnil k kantavtorstvu ter ustvaril nekaj pesmi, ki so v alternativnih glasbenih krogih postale hiti (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.). Več si lahko preberite tukaj.