05.03.2021

Kantavtorske kvante: Ženske štorije Janija Kovačiča

Danes je pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla nova plošča Janija Kovačiča, ki jo bo na predvečer praznika vseh žená pospremil še promocijski koncert.

SIGIC

Jani Kovačič
Foto: arhiv izvajalca

Jani Kovačič velja za klasika kantavtorskega žanra pri nas, poznan pa je po tem, da meje žanra mnogokrat precej razteguje in preči. Venomer si postavlja nove izzive in se na novo izumlja. Lahko bi rekli, da je stalno inovativno spreminjanje celo edina Janijeva konstanta. Poleg raskavega glasu, seveda! Pa še to v bistvu ne drži venomer, tudi na novi plošči ne ...

Namreč, poleg Janija na kitari v vlogi glavne protagonistke, tj. vokalistke, sodeluje igralka Medea Novak, poleg nje pa še Neža Pajek Arambašić na klavirju in tolkalih in Luka Dobnikar s kontrabasom. 

Sicer pa Jani o svoji novi plošči pravi: "Vsaka pesem opisuje situacijo, v katerih se neredko znajdejo ženske. Ženske ženejo življenje naprej in v dalj, moški se izgubljajo v prepirih in vojnah, kajti moški so pozabili svojo vlogo v tvorjenju življenja – povprečen moški običajno svojo odgovornost prelaga na državo, na žensko, na otroke. 21. stoletje je stoletje žensk! Ženske drže ključe življenja. Naj bodo ženske ženstvene, saj zaradi tega pravi moški izgubé glavó. Dokler bo tako, se bo svet vrtel ..."

Trditev torej lahko preverite na novem albumu in/ali na spletnem koncertu, ki bo preko platforme live.cd-cc.si potekal v nedeljo 7. marca od 20h dalje v živo iz Gallusove dvorane ljubljanskega Cankarjevega doma. Karte so seveda že v prodaji.


Naslovnica albuma.