16.05.2012

Kapa Records Festival

Založba Kapa Records bo 18. 5. predstavila svoje varovance. Nastopili bodo: Buldogi, Coma Stereo, Ludovik Material in band presenečenja (Letni oder) ter BeatMyth z N'tokom (Zimski oder).

uredništvo

Zasedba Ludovik Material bo prav na dan festivala, 18. 5., objavila prvenec Passion For Red.
Kapa Records Festival
petek, 18. 5. 2012, 20.00
Gala hala, Metelkova mesto, Ljubljana

Založba Kapa Records sodi nemara med vidnejše domače akterje alternativne scene, saj z rednimi objavami novitet skrbi za sveže in intrigantne izdaje tako novincev kot že dodobra uveljavljenih predstavnikov raznovrstnih žanrov. Svoje varovance bo v petek, 18. maja, predstavila na Kapa records Festivalu, ki bo potekal na »domovanju« založbe, v Gala Hali na Metelkovi.

Večina nastopajočih na festivalu je nedavno objavila nove albume, tako da bo koncert po svoje ponudil vpogled v aktualno dogajanje, po drugi strani pa bo moč koncertno preveriti tudi kako legendarno ime, kot so Buldogi. Poleg njih bodo na Letnem odru Gala Hale nastopili še Coma Stereo, Ludovik Material in band presenečenja (nov založbin band), na Zimskem odru, torej v sami Gala Hali, pa bo po zaključku dogajanja na odprtem na voljo glasba za ljubitelje elektronike, saj bo nastopil tandem BeatMyth z N'tokom na vokalu.

Buldogi so eni redkih (znova) dejavnih bandov iz pionirskih časov punka. Njihova hibernacija je trajala kar 27 let, leta 2009 pa so »počistili za sabo« in znova posneli starejše komade ter jih objavili na albumu Rektospektiva 1979-1982. Lani so predstavili odlično ocenjen drugi album Ni lepo. Domača zasedba Coma Stereo je februarja izdala tretji album 1000 mest. Band, ki ga je žanrsko precej težko opredeliti, igra svojevrsten eksperimentalen, elektronsko obarvan rock z navezavami na post-punk. Letos je že obiskal klube na Češkem, v Nemčiji, na Nizozemskem, v Belgiji, v Švici, v Italiji in na Hrvaškem, trenutno pa ploščo predstavlja v domačih klubih. Band Ludovik Material je novinec na založbi Kapa Records, pri kateri bo prav na dan festivala, torej 18. maja, uradno objavil svoj prvenec Passion For Red. Zasedba z glasbenimi koreninami v novem valu in post-punku ima za sabo lanskoletni Klubski maraton Radia Študent, letos je gostovala na zagrebškem festivalu Partycipacija, maja pa se z dvojcem It's Everyone Else odpravlja še na krajšo mednarodno turnejo, na kateri bo obredel Avstrijo, Češko in Nemčijo.

Kot rečeno, bo na zunanjem odru nastopila še zasedba presenečenja, nova pridobitev Kapa Records, katere ime pa organizatorji nočejo razkriti pred samim nastopom. Elektronski del Kapa Records Festivala bo v znamenju ustvarjanja tandema BeatMyth, ki je marca objavil drugi album Questionable Image, na katerem se je obema članoma ponovno pridružil N'toko, ki bo nastopil tudi na tokratnem festivalu. Ko je zasedba (prav tako z N'tokom) nastopila na letošnjem Slovenskem tednu glasbe, je njen nastop glasbeni novinar Si Hawkins v angleški reviji Clash ocenil za najboljšega v vsem tednu. Po nastopu BeatMyth sledi didžejevski večer; glasbo bosta vrtela Brian Emo in Krejzer.