24.05.2016

KD Pihalni orkester Krka, Slovenska filharmonija, 24. maj 2016

KD Pihalni orkester Krka prireja gala koncert, ki bo v torek, 24. maja, v Slovenski filharmoniji.

Press info

KD Pihalni orkester Krka

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KD Pihalni orkester Krka

Torek, 24. maj 2016, ob 19. uri

Vstopnice: 14 EUR, 10 EUR*
*popust za študente in upokojence

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

KD Pihalni orkester Krka prireja v torek, 24. maja 2016 ob 19.00, v Slovenski filharmoniji nepozaben gala koncertz noviteto prof. Tomaža Habeta, klavirskim koncertom št. 2 skladatelja Sergeja Rahmaninova, skladbama skladateljev in prijateljev orkestra Nigela Hessa in Barta Picqueurja.

Sergej Rahmaninov, prir. Christiaan Janssen: Klavirski koncert št. 2 – solist Erik Šuler
Tomaž Habe: Uvertura – Časi so se spremenili in mi z njimi (noviteta)
Nigel Hess: East Coast Pictures
Bart Picqueur: Histoires Landaises

Pihalni orkester Krka je v slovenskem in mednarodnem prostoru prepoznan kot eden izmed najboljših amaterskih pihalnih orkestrov. Orkester se redno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj, festivalov, gostuje pri priznanih tujih orkestrih, ki so odmevni v medijih in strokovni javnosti.

Leta 2005 je orkester osvojil zlato medaljo s pohvalo na Svetovnem glasbenem tekmovanju na Nizozemskem, posnetek nastopa pa je bil uvrščen na dvojni CD najboljših izvedb skladb tekmovanja. Je večkratni zmagovalec mednarodnih tekmovanj pihalnih orkestrov v Italiji (1995, 1997, 1999), Nemčiji (2002) in na Madžarskem (1999, 2010). Orkester je petkratni zmagovalec državnih tekmovanj pihalnih orkestrov. Leta 2012 so v Laškem v najvišji, koncertni kategoriji, prejeli zlato plaketo in postali državni prvaki. Zadnji uspeh je iz leta 2015, člani Pihalnega orkestra Krka so pod vodstvom dirigenta Matevža Novaka navdušili mednarodno žirijo in osvojili kar tri nagrade Flicorno d'Oro 2015: pokal za osvojeno prvo mesto v najvišji tekmovalni kategoriji (Excellence Category), pokal za najboljši orkester tekmovanja in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja, ki jo je prejel Matevž Novak.

Erik Šuler
S klavirjem je začel pri petih letih. S šestimi se je vpisal v kočevsko Glasbeno šolo. Nato je nadaljeval na Glasbeni matici v Ljubljani pri prof. Ivu Levaniču. Z dvanajstimi leti je odšel na šolanje v Moskvo, kjer je bil aprila 1989 sprejet na Centralno Specijalno glasbeno šolo za izredno nadarjene učence. Tu je bil šest let njegov mentor prof. Sijavuš Gadžijev. Aprila 1994 je bil sprejet na Moskovski državni konzervatorij Čajkovski, v razred priznane ruske pianistke prof. Elene Kuznjecove. Po petletnem študiju je v maju 1999 z odliko diplomiral. Od svojega trinajstega leta naprej aktivno koncertira. Za seboj ima že ogromno solističnih recitalov doma in v tujini. Leta 1996 se je udeležil mednarodnega klavirskega tekmovanja v Ettlingenu v Nemčiji, kjer je bil finalist. Marca 2001 je izšla njegova prva samostojna zgoščenka pri založbi Gallus Carniolus. Na njej je predstavil dela ruskih skladateljev: Skrjabina, Rahmaninova in Šostakoviča. Leta 1993 je kot Gallusov štipendist od Gallusovega sklada dobil klavir znamke Schimmel. Leta 1994 je nastopil po Sloveniji skupaj s slovitim avstrijskim Bruckner kvartetom iz Linza. V februarju 2005 je za slovensko ambasado ob kulturnem prazniku nastopil z dvema recitaloma v Stockholmu na Švedskem. Od 2005 do 2014 je bil umetniški vodja in član žirije Mednarodnega klavirskega tekmovanja »Chopinov Zlati Prstan« v Radovljici. Je tudi član žirij nekaterih klavirskih tekmovanj- »Chopinov Zlati Prstan«, »Concorso Hyperion«- Ciampino (Italija.).

Več o koncertu ter nakupu vstopnic