06.05.2016

'Crowdfunding' Jelene Soro

Oboistka Jelena Soro zbira finančna sredstva za šolanje na magistrskem programu priznanega Berklee College of Music s pomočjo množičnega financiranja.

Viktor Škedelj Renčelj

Jelena Soro
Foto: Bojan Stepančič

Večkratno nagrajena glasbenica Jelena Soro je bila rojena v Srbiji. V Slovenijo se je preselila zaradi študija na Akademiji za glasbo, kjer je tudi zaključila umetniški in pedagoški program. Nato je nadaljevala študij še na Dunaju. Po končanemu študiju je začela poučevati na glasbeni šoli in ob tem tudi skladala svoje skladbe, muzicirala in koncertirala. Nato ji je uspelo narediti avdicijo na prestižnem glasbenem kolidžu Berklee in sicer na magistrski program Sodobna izvajalska praksa na kampusu v Valenciji (Španija). Jelena pravi, da je vsa svoja razpoložljiva finančna sredstva porabila za nakup profesionalnega inštrumenta, šolnina pa stane $41,100. Skoraj polovico znenska ji bo uspelo pokriti z Berklee štipendijo, drugo polovico pa bi rada zbrala s pomočjo množičnega (so)financiranja.

Perspektivna glasbenica se na zinteresirano javnost obrača z besedami: "Verjamem, da sta glasba in umetnost najboljše zdravilo za človeško dušo. V sedmih letih aktivnega poučevanja in dela z otroki, sem bila priča rezultatom velikega vpliva glasbe na fizični in psihični razvoj posameznika. V mojem življenju je prišel čas, ko sem pripravljena iti na naslednji nivo, kjer bi svoje zmožnosti še bolj razvila. Še več tega pa bi na koncu vrnila skozi igranje in poučevanje. Kot prvo, je sprejem na Berklee veliko priznanje za vso moje trdno delo in predanost do sedaj. Kot drugo, pa je to enkratna priložnost, da razvijam svoj talent naprej in se učim pri vodilnih svetovnih glasbenikih s področja sodobne glasbe. V zahvalo sem pripravila kopico nagrad kot so skladbe s posvetilom, priredbe priljubljenih pesmi, osebne mandale, funky rojstnodnevne čestitke, privatni koncerti itn. Tudi če ne morete prispevati, bo vsako deljenje s prijatelji pomagalo temu projektu."

Več o možnostih podpore in številkah finančne konstrukcije si lahko preberete tukaj