12.06.2024

Klasični Artač s Slovenskim mladinskim orkestrom

Vsestranski umetnik bo v sklopu prav posebnega večernega pripetljaja Klasični Artač postavljen pred ultimativni izziv – pred orkester.

Press info

Klasični Artač
Foto: Darja Štravs Tisu

Tilen Artač, velemojster preobrazbe in imitacije, predvsem pa akademsko izobražen glasbenik, s koncertno turnejo Klasični Artač stopa na področje, ki še ni utrpelo njegove intervencije. Z violončelom in dirigentsko palico bo občinstvo povabil na sprehod skozi zimzeleni repertoar večnih klasikov, Slovenski mladinski orkester pa bo z virtuoznostjo in glasbeno dovršenostjo bogatil večer.
»Zelo se veselim nastopov s Slovenskim mladinskim orkestrom. V klasični glasbi sem doma, saj se ji posvečam že od same rane mladosti,« je povedal Tilen Artač in dodal, da bi morali tovrstne koncerte še večkrat ponuditi občinstvu. Na repertoarju zato ob komičnem popotovanju v glasbenem naboru pričakujte klasike kot so večni hit novoletnih koncertov Radetzky March, Mala nočna glasba, Nessun dorma in številne druge. Z nasmehom na obrazu pa je še dodal: »Seveda pa pričakujem razumevanje in podporo iz strani orkestra. Upam, da me mladi, talentirani glasbeniki kot dirigenta ne bodo po parih vajah odnesli iz odra. Zavedam se, da ne bom ravno Riccardo Muti, bom pač Riccardo Malmuti.«
Orkester bo vodila dirigentka in ustanoviteljica Živa Ploj Peršuh, ki je izpostavila, da je glavni namen pripraviti sproščeno in povezovalno koncertno izkušnjo. »Izjemno smo veseli, da je sodelovanje vsem v navdih, saj tudi umetniki - glasbeniki, še posebej mladi glasbeniki Slovenskega mladinskega orkestra,  moramo in morajo razmišljati o naši publiki in glasbi kot trenutku, ki jo močno nagovarja, ji sugestira, jo pomirja in vznemirja,« je dodala.
Turneja se bo začela 6. septembra v Kulturnem domu Braslovče, nadaljevala pa v Laškem, Lendavi, Rogaški Slatini in Sežani. Tilen Artač se bo s kar 50-članskim orkestrom predstavil tudi v Slovenski filharmoniji, mariborski dvorani Union ter v Krškem, Žalcu in Velenju.