14.10.2019

Mednarodni cikel Mladi virtuozi vstopa v 27. leto

Na šestnajstih koncertnih večerih se bodo predstavili številni mladi in nadarjeni glasbeniki iz Slovenije in tujine.

Press info

Mladi virtuozi

Glasbeniki, ki so se uvrstili v program Mladih virtuozov, kažejo še posebno zagnanost in talent, poslušanje mladostne, naravne in doživete interpretacije pa vsekakor navdahne tako že utečene koncertne obiskovalce kot tudi tiste, ki se s klasično glasbo srečujejo prvič.

Mednarodni koncertni cikel bo trajal od 17. oktobra 2019 pa vse do 9. aprila 2020. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank. Brezplačne vstopnice si zagotovite na blagajni Križank in na spletni strani ljubljanafestival.si. Vstopnice za prve štiri koncerte so že na voljo.

Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi je ustanovil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek z vizijo, da bi vzhajajočim mladim glasbenim upom omogočil resno koncertno predstavitev. Številni domači in tuji mladi virtuozi so se tako zvrstili v Viteški dvorani Križank in si pridobili neprecenljive izkušnje z nastopanjem na odru tako solistično kot komorno. Letošnji koncertni cikel bo posvečen ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na šestnajstih koncertih se bodo predstavili mladi slovenski umetniki, ki se šolajo na glasbenih akademijah doma in v tujini, pridružili pa se jim bodo tudi nadarjeni vrstniki z Nizozemske, Madžarske, iz Srbije, Rusije, Bolgarije, s Hrvaške, Japonske, iz Makedonije, Švice, Črne gore in Južne Koreje.

Na prvem koncertu bosta 17. oktobra ob 19.30 v Viteški dvorani Križank nastopila mlada vokalista, mezzosopranistka Fee Suzanne de Ruiter in tenorist Gregor Ravnik. Na drugem koncertu 24. oktobra bomo lahko prisluhnili slovenskima glasbenikoma, Marjani Jocif na kljunasti flavti in Roku Zaletelu Černošu na violini. Na tretjem koncertu 7. novembra bosta nastopila pianist Vladimir Ačimović in violončelistka Emilija Mladenović, na četrtem, 28. novembra, pa saksofonistka Vide Vatovec in flavtistka Annemarie Glavič. Glasbeni cikel se bo nadaljeval s petim koncertom 10. decembra, in sicer v Slovenski filharmoniji. V solistični vlogi se bo s Simfoničnim orkestrom Fakultete za glasbo v Beogradu pod taktirko Bojana Suđića predstavil violinist Dragan Sredojević. Na šestem koncertu se bosta 9. januarja predstavili oboistka Tjaša Škvorc in Eva Fritz na fagotu. Na sedmem koncertu 23. januarja bodo nastopili Urška Zupan na klarinetu in Trobilni kvintet GŠ Velenje. Na osmem koncertu 30. januarja bosta nastopila pianistka Elizaveta Marčenko in violončelist Mihael Granov.  13. februarja bo na sporedu 9. koncert s sopranistko Nadio Ternifi in pianistom Urbanom Staničem. Na desetem koncertu bosta 27. februarja nastopila pianistka Lara Oprešnik in oboist Aris Vehovec. Na enajstem koncertu se bosta 5. marca predstavili flavtistka Laura Felicijan in sopranistka Beti Bratina. 12. marca  bo nastopil fagotist Miheal Mitev. Na trinajstem koncertu bodo 19. marca nastopili saksofonist Domen Koren in zasedba Quarter to Jazz. Na štirinajstem koncertu bodo 26. marca nastopili violinistka Ariana Puhar in Trio Muhadinović. Na sporedu petnajstega koncerta bo 2. aprila  nastop violinista Bojana Ilkoskega in pianista Dina Imerija. 9. aprila bo 27. mednarodni cikel Mladi virtuozi sklenil koncert v Slovenski filharmoniji. Nastopil bo Simfonični orkester KGBL pod taktirko Slavena Kulenovića.

Več informacij o nastopajočih najdete TUKAJ.