14.03.2021

13. koncert 28. mednarodnega glasbenega ciklusa Mladi virtuozi

Od dveh trobilnih kvintetov (Neobrass in Schaka) do Ansambla saksofonov AG UL.

Franc Križnar

Ansambel saksofonov Akademije za glasbo UL
Foto: © Festival Ljubljana

Na 13. koncertu 28. mednarodnega ciklusa Mladi virtuozi Festivala Ljubljana so v Viteški dvorani ljubljanskih Križank nastopili trobilna kvinteta Neobrass in Schaka ter Ansambel saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, in sicer z glasbo od baroka do aktualnega časa. Posebej je treba poudariti, da je šlo v primeru trobilnih kvintetov za koncertne nastope nagrajencev in zmagovalcev Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG. Tudi v tem je iskati in najti še dodatne vrednote elitnega prireditelja, kot je Festival Ljubljana. Njegovo poslanstvo je, da s tovrstnimi akcijami povezuje naše profesionalno glasbeno šolstvo (AG, Konservatorij za glasbo in balet idr.). Tokrat so dobili priložnost pihalci in trobilci, s tem da sta najprej drug za drugim nastopila trobilna kvinteta. Poskrbela sta za zanimiv in nič kaj ponavljajoč se spored ter skupaj ponovno opozorila na tehnično in muzikalno odličnost naših glasbenih sestavov. Pihalci niso prav nič zaostajali za predhodnimi trobilci, njihove interpretacije so bile po vseh izvedbenih kriterijih suverene, profesionalno in izvedbeno zanimive. Prikazani slogovni razpon je bil morda malce ožji, a vendarle prav tako zanimiv in privlačen.

Tokrat so dobili priložnost pihalci in trobilci, s tem da sta najprej drug za drugim nastopila trobilna kvinteta. Poskrbela sta za zanimiv in nič kaj ponavljajoč se spored ter skupaj ponovno opozorila na tehnično in muzikalno odličnost naših glasbenih sestavov. Oba sta neke vrste neposredno nadaljevanje pred desetletji prvega in dolga leta edinega tovrstnega ansambla, legendarnega Slovenskega kvinteta trobil (A. Grčar, S. Arnold, V. Trampuž, B. Šinigoj in B. Gruden). Gre torej za novo generacijo, morda že četrto »ljubljansko trobilno šolo«. Kot predstavnik tretje generacije te »šole« je bil vanju vpleten mentor in eden od sedanjih pedagogov trobente na Akademiji za glasbo, Franc Kosem

Kvintet Neobrass, v katerem igrajo Jernej Maček, Kristjan Zupan, Marko Arh, Žan Kopše in Uroš Menegatti, je predstavil glasbo Samuela Scheidta (prir. C. De Jong), Malcolma Arnolda in L. Handerosa. Od značilnega črno-belega baročnega pulziranja do modernega jazza se je pel njihov poustvarjalni lok. Mladi umetniki so presenetili s čisto intonacijo in (pri Arnoldu) z značilnimi kombinacijami zasedb, od solov prek duetov, triev, kvartetov in subtilnih kvintetov. Njihov 20-minutni prispevek je bil tako več kot zgolj predigra. 

Neobrass je bil povsem enakovreden kvintetu Schaka, ki ga sestavljajo Matej Kravcar, Dominik Rus, Blaž Ogrič, Tine Plahutnik in Rok Grubelnik. V delih Johanna Sebastiana Bacha (prir. A. Frackenpohl), Jakoba Gallusa (prir. A. Misson) in Viktorja Ewalda so bili nadaljevalci visoko zastavljene poustvarjalne ambicije. Poleg zaključne tristavčne Ewaldove skladbe so nase opozorili z izjemno subtilnim odnosom do izvirne slovenske glasbe, kajti Missonova priredba vokalnega moteta Ecce, quomodo moritur iustus se je postavila ob rob že slišanima baročnima deloma v izvedbi prejšnjega ansambla, kvinteta Neobrass.    

Povsem sodobno je bil predstavljen oktet saksofonov z glasbene akademije, ki ga sestavljajo Domen Koren in Boštjan Rojc (sopranska saksofona), Nika Deželak in Kristina Neli Lampe (altovska saksofona), Vida Vatovec in Agata Živoder (tenorska saksofona) ter Timotej Jerman in Arijan Mačak (baritonska saksofona). Ansambel deluje pod mentorstvom Mihe Rogina. Tokrat je ansambel nastopil brez dirigenta, kar je še en doseženi standard povsem profesionalnih koncertov podobne komorne glasbe. Poudarek nastopa je bil na delu Diapento (Stena–jeza) v petih stavkih našega skladateljskega prvaka, akad. Uroša Rojka, za konec pa smo prisluhnili jazzovsko obarvani skladbi Octopus Francoza Karola Beffa. Pihalci niso prav nič zaostajali za predhodnimi trobilci, njihove interpretacije so bile po vseh izvedbenih kriterijih suverene, profesionalno in izvedbeno zanimive. Prikazani slogovni razpon je bil morda malce ožji, a vendarle prav tako zanimiv in privlačen.    

28. MLADI VIRTUOZI - Trobilni kvintet Neobrass, Trobilni kvintet Schaka & Ansambel saksofonov AG (UL) from Festival Ljubljana on Vimeo.