15.04.2021

MENT letos bo!

Organizatorji showcase festivala MENT Ljubljana so sporočili, da bo letošnja sedma edicija zagotovo izvedena.

SIGIC

MENT Ljubljana 2020
Foto: Aleš Rosa

Dober mesec po lanskoletni izvedbi festivala MENT Ljubljana se je svet obrnil na glavo. Postal je svet novih pravil, svet brez koncertov. Poletni preblisk je kljub vsem restrikcijam deloval zdravilno in ko smo ravno dobro pričeli okušati svobodo, je avgusta postalo jasno, da MENTa na napovedani februarski termin ne bo. Organizatorji so upali na polovične kapacitete ali pa vsaj na koncerte, kjer bi publika nosila zaščitne maske. Iz čiste previdnosti so sprejeli odločitev, da MENT izjemoma preselijo v junijski termin in na odprti prostor. Začeli so raziskovati prizorišča, planirati postavitve odrov, sestavljati program in ugotavljati, kaj pomeni selitev festivala iz klubov na prosto. Pozitiva je rasla vse do konca 2020, pa čeprav smo takrat najbolj zabredli v črne številke.

Novo leto je prineslo nove skrbi. Ko so pripravljali prvo napoved za sedmo edicijo MENTa, so se začele vrstiti prve odpovedi festivalov, turneje so se potihoma premeščale na leto 2022, prireditveni sektor pa je neumorno iskal rešitve in sogovornike. Oblasti so bile skope s podatki, večina evropskih festivalov pa je začela javno opozarjati, da je marec zadnji čas za sprejemanje odločitev o poletju. Vmes je svoj nastop na MENTu ob izidu novega albuma napovedal psych-punk rock band La Femme. Nato je odpadlo še veliko dogodkov in vsak dan je bilo bolj jasno, da je junij že skoraj pozabljen.

Zdaj smo sredi aprila. Kaj bo junija, ne ve nihče. Žal bodo morali ljubitelji skupine La Femme počakati. Organizatorji zopet snujejo nove skice, ideje in lokacije, sledijo trendom lokalizma, trajnosti in digitalizacije.

Kakšen bo letos MENT? Kdaj bo MENT? Kako bo MENT… tega ta hip ne ve nihče. Organizatorji vedo le to, da MENT bo!