25.11.2016

Moč delovanja pod njenimi pogoji: delovanje glasbenic na prostoru nekdanje Jugoslavije

Iniciativa žensk v glasbi Glasne v sodelovanju z Institutom za kulturne in spominske študije ZRC SAZU vabijo na predavanje dr. Ive Nenić

Press info

Glasne, iniciativa žensk v glasbi
Foto: Logotip

Glasbenice, ustvarjalke in umetniške vodje so zaradi svojega »spola« vedno izzivale kolektivno imaginacijo na Balkanu. Ne glede na to, ali so emancipatorne taktike in ideološke pozicije uporabljale namenoma ali ne, so bile njihove osebnosti v javnih diskurzih specifično predstavljene. V predavanju bo dr. Nenićeva predstavila različne modele ženskega delovanja v kontekstu spreminjajočih se družbenozgodovinskih formacij v Srbiji in širše. Govorila bo o tem, kako so bile izvajalke na tradicionalno moških ruralnih ljudskih inštrumentih (gusle, frula) v Srbiji in na Balkanu sistematično izbrisane iz kanona ljudske kulture, in kako so kljub tem oviram uspele. Govorila bo tudi o vlogi inštrumentalistk v sodobni srbski popularni glasbeni sceni in na napetosti med »pomanjkanjem preteklosti« (odsotnost glasbenih prednic), na domnevno brez-spolen svet alternativne glasbene scene ter na mehanizme uradnih institucij in kulturne industrije. Osvetlila bo tudi sicer dodobra analizirano figuro pop-folk pevke, katere moč delovanja in spodbujanja družbenih sprememb je dandanes ali zanikana ali se jo goreče zagovarja. Skozi več primerov (npr. izvajanje lezbične identitete skozi zvočna sredstva v srbskem pop folku) bo pokazala na specifično predelavo spola in razrednih pozicij v ponovnem prisvajanju ljudske glasbe. 

Iva Nenić je etnomuzikologinja, feministka in teoretičarka kulture. Doktorirala je iz etnomuzikologije na beograjski Filozofski fakulteti in je zaposlena kot asistentka na Fakulteti za glasbo Univerze v Beogradu, sodeluje pa tudi z drugimi raziskovalnimi institucijami in nevladnimi organizacijami v Srbiji (Filozofska fakulteta, Znanstveni center Petnica, Fakulteta za politologijo). Raziskovalno se ukvarja z glasbo in spolom, tradicionalno in popularno kulturo, ideologijo in identifikacijo. Trenutno se ukvarja s topografijo popularne kulture v postmoderni zgodnjega 21. stoletja, s poudarkom na transgresiji, delovanju in distribuciji moči.

Predavanje organiziramo v sodelovanju med Inštitutom za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo v okviru projekta Angažirana preteklost: socialnoantropološka analiza transformacij popularne glasbe na območju nekdanje Jugoslavije ter Iniciativo žensk v glasbi Glasne.

Predavanje v angleškem jeziku bo potekalo v Galeriji Celica, 28.11. s pričetkom ob 18h.