13.01.2017

Predstavitev videospotov - ODPADE ZARADI BOLEZNI!

Vizualni umetnik Neven Korda bo v nedeljo, 15. januarja v svojem ateljeju na Metelkovi predstavil dva videospota in proces njunega nastajanja.

Dušan Mijanović

Demimondaine

Neven Korda Andrič je umetnik, ki deluje v polju performativnih in projeciranih umetnosti že od začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja. V nedeljo, 15. januarja 2017 bo v svojem ateljeju, ki se nahaja nad Galerijo Alkatraz (AKC Metelkova mesto) predstavil dva videospota: Kalejdoskop iz albuma Totem kamen eksperimentalnega kantavatorja Tovariša Strmoglavljenega ter Demimondaine iz albuma Torture Garden zasavskega noise dua Ontervjabbit.

"Po glasbeni zunanjosti oz. zvočnem vtisu gre za kar se da različna pristopa. Oba komada sta narejena z bogato in prepoznavno »orkestracijo« in z globino zvočnega prostora, ki ga izrisujejo »linije« zvokov. Prav tako imata oba videospota za osnovo literarno predlogo, saj je videospot Kalejdoskop uglasbitev enega od Integralov Srečka Kosovela, duo Ontervjabbit pa je navdihnil roman The Torture Garden. Temeljna vprašanja obeh literarnih predlog so: narava, človek in zakoni družbe," je povedal Korda, ki se bo po kratki predstavitvi ter pripravljenem programu razgovoril tudi o svoji viziji forme videospota.

Kordi je delo na spotih soomogočila kulturna žepnina Ministrstva za kulturo RS za leto 2016. "Žepnina mi je omogočila ustvarjati na način, ki je nujno potreben za kvalitetne in dolgoročne rezultate. Za ustvarjanje sem imel več časa, ki sicer s to žepnino ni bil poplačan, toda imel sem možnost poglobiti se v mehanizem procesa nastajanja video kompozicije," je zaključil Korda.

*Število prisotnih na predstavitvi je omejeno.

Kaleidoskop