13.10.2022

Oktober Jazz 2022

V Novi Gorici in okolici bo med 19. in 23. oktobrom 2022 na sporedu festival Oktober Jazz, ki ga Kulturni dom Nova Gorica v dolgoletnem čezmejnem sodelovanju organizira skupaj z društvom Controtempo in festivalom Jazz & Wine of Peace iz Krmina.

Press Info

Oktober Jazz 2022

Ljubitelji jazza bodo letos lahko prisluhnili nastopom treh slovenskih in dveh tujih zasedb, kot so Just Friends Quartet, Moonlight Sky, Jani Šepetavec #NextPLZ, Fabrizio Puglisi »Guantanamo« in James Brandon Lewis Trio. Posebnost letošnjega programa je tudi obeležje 100-letnice jazza na Slovenskem.

Korenine festivala Oktober Jazz, ki ga v čezmejnem dolgoletnem sodelovanju organiziramo skupaj z društvom Controtempo in festivalom Jazz & Wine of Peace iz Krmina, segajo v leto 2004. Festival na Goriško prinaša pester nabor jazzistov iz Slovenije in dežele Furlanije-Julijske krajine ter drugih koncev Evrope in sveta s svežino novejše jazzovske produkcije. Festival bomo letos pričeli s sredinim koncertom zasedbe Just Friends Quartet in pogovorom naslovljenim Swinging All the Way s katerim bomo obeležili 100-letnico jazza na Slovenskem, t. j. pomembnega mejnika v zgodovini slovenske popularne glasbe. Muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka ter urednica Nina Novak Oiseau se bo pred koncertom pogovarjala s kontrabasistom Nikolo Matošićem, ki si poleg spodbujanja mladih k živemu muziciranju prizadeva za oživitev, ohranitev in posodobitev jazzovske glasbe v Sloveniji. V četrtek bodo poslušalci lahko prisluhnili zasedbi Moonlight Sky, ki v Novo Gorico prihaja z novim skladbami prihajajoče pete plošče. Petkov večer bo na Gradu Kromberk obarval Novogoričan Jani Šepetavec s predstavitvijo plošče #NextPLZ, albuma, ki bo zagotovo razveselil ljubitelje kompleksne moderne jazz glasbe, vrhunskega igranja v živo ter eksperimentalne razsežnosti, ki jih po novem ponuja Janijevo poigravanje z različnimi efekti na saksofonu. Konec tedna pa bo v znamenju čezmejnega sodelovanja s festivalom Jazz & Wine of Peace iz Krmina. V soboto dopoldan k nam prihaja veliki italijanski pianist Fabrizio Puglisi. Pri projektu »Guantanamo« postavlja ritem v središče svojega glasbenega diskurza, navdih pa črpa iz afro-kubanske tradicije in svetovne glasbene zakladnice. Člani zasedbe prehajajo iz sodobnega jazza v cubop, ki ga mešajo z afriškimi poliritmi, improvizacijo, tradicionalno rumbo, raziskovanjem tembre in pridihi acid psihadelike. Festival se bo v nedeljo zaključil v Goriških brdih z nastopom tria ameriškega saksofonista, skladatelja in pisatelja Jamesa Brandona Lewisa, »saksofonista, ki uteleša in presega tradicijo«, kot so Lewisa opisali v New York Timesu. V Vili Vipolže bo nastopil z violončelistom, skladateljem in filmarjem Christopherjem Hoffmanom ter bobnarjem, improvizatorjem in skladateljem Maxom Jaffejem.

Predstavitev programa po dnevih:

Sreda, 19. oktober 2022 ob 20. uri, Kulturni dom Nova Gorica - Nova Gorica
Jazzoletje: 100 let jazza na Slovenskem
Just Friends Quartet
Zasedba: Nikola Matošić, kontrabas; Bojan Volk, saksofon; Marko Petrušič, klavir; Enos Kugler, bobni
* Swinging all the way - pogovor pred koncertom

Četrtek, 20. oktober 2022 ob 20. uri, Kulturni dom Nova Gorica - Nova Gorica
Moonlight Sky
Zasedba: Miha Petrič, kitara; Janez Moder, bas kitara; Žiga Kožar, bobni; Jan Sever, klaviature

Petek, 21. oktober 2022  ob 20. uri, Grad Kromberk - Kromberk
Jani Šepetavec#NextPLZ
Zasedba: Jani Šepetavec, saksofon; Aleš Ogrin, klaviature; Erik Čebokli, ektrični bas; Tomi Purich, bobni

Sobota, 22. oktober 2022 ob ob 11. uri, Kulturni dom Nova Gorica - Nova Gorica
Fabrizio Puglisi »Guantanamo«
Zasedba:
Fabrizio Puglisi, klavir, sintesajzer, ARP; Pasquale Mirra, vibrafon; Davide Lanzarini, kontrabas; Gaetano Alfonsi, bobni; Danilo Mineo, tolkala; William Simone, batà, tolkala
Koncert je nastal v sodelovanju s festivalom Jazz&Wine of Peace (Controtempo – Krmin)

Nedelja, 23.oktober 2022 ob 15. uri, Vila Vipolže - Vipolže
James Brandon Lewis
Zasedba: James Brandon Lewis, tenorski saksofon; Christopher Hoffman, violončelo; Max Jaffe, bobni