29.03.2017

Neodvisni klubski festival Orto Fest postal polnoleten

Organizatorji in predstavniki nekaterih izmed nastopajočih so na tiskovni konferenci predstavili Orto fest, na katerem je do sedaj nastopilo več kot 500 glasbenih skupin, ki jih je videlo okrog 70 tisoč obiskovalcev.

Dušan Mijanović

18. Orto Fest

Orto Fest je enomesečni festival, ki je s svojim delovanjem pričel pred 18 leti. Najprej je bil koncipiran kot enotedenski festival, nato kot štirinajstdnevni, na celoten mesec je razpotegnjen že dvanajst let. To je postal predvsem zaradi interesa in povpraševanja domačih skupin, ki želijo na festivalu nastopiti, saj je le ta za njih odskočna deska. Na odrih Orto bara so se zvrstila vsa večja domača imena, kot so Laibach, Siddharta, Big Foot Mama, Dan D, Buldožer, Ali En, Klemen Klemen in drugi. Organizatorje pri izbiri skupin ne vodi zgolj rockerska usmerjenost temveč kvaliteta in utrip časa. Zato so v preteklosti, pa tudi letos bodo nastopili hip hop kolektivi in posamezniki ter predstavniki drugih glasbenih žanrov.

Andrej Ciuha, eden od organizatorjev festivala je izpostavil, da je klubska scena posebnost Orto Festa, saj se lahko med obiskovalci in nastopajočimi vzpostavi pristna dvosmerna komunikacija. Festival krasi še ena specifika, to je neodvisnost, ki ima pozitivne in negativne učinke. Festival se nikakor ne more izboriti za finančna sredstva na razpisih tako na državnem kot mestnem nivoju. Po besedah Ciuhe je ta neodvisnost lahko prednost, čeprav bi z odvisnostjo pridobili na kvaliteti. Zaradi logističnih zapletov si ne morejo privoščiti, da bi v prodajo spustili festivalsko vstopnico, saj skupine v večini igrajo za honorar, ki ga dobijo od prodanih kart.

Orto Fest sodeluje tudi z drugimi organizatorji, predvsem z ekipo Dirty Skunks. "Naša ekipa v Orto baru organizira koncerte že 15 let, na letošnjemu Orto festu sodelujemo s tujimi žanrsko raznolikimi metalskimi bendi: black metal zastopajo francozi Nocturnal Depression, Blaze Bayley je bivši pevec skupine Iron Maiden, iz Amerike v paketu prihajata trash skupini Havok in Warbringer, crossover legende Dod Eat Dog se ponovno vračajo, progresivno sceno bodo zastopali Soen, ki jih lahko primerjamo s skupino Tool. Pripravili smo velik razpon, saj si želimo, da bi celotna domača metal scena obiskala Orto fest," je povedal Črt Batagelj, ena od gonilnih sil dvojice Dirty Skunks.

Na letošnjem festivalu bodo veliko vlogo odigrale tudi hrvaške skupine na čelu z istrsko skupino Messerschmitt, ki praznuje trideset letnico obstoja. Čast otvoriti festival je pripadla pomlajeni domači zasedbi Lačni Franz, ki bo prvič nastopila na festivalu. Prvič bodo na festivalu nastopili tudi Demolition Group. "Še vedno smo mali alter band, na festivalu igramo prvič. Imeli smo relativno težko leto zaradi kadrovskih menjav, sedaj smo nazaj in na klubskih koncertih predstavljamo novo zasedbo in del novega materiala, ki ga pripravljamo za konec leta," je povedal Matjaž Pegan, tonski mojster pri Demolition Group. Na festivalu bosta v paketu nastopili dve mladi domači zasedbi Koala Voice in Mrfy. "V Orto baru nam je vedno zabavno nastopati, predvsem zato, ker koncerte obišče popolnoma druga publika, ki jo ne poznamo. Na koncertu bomo predstavili tudi nekaj skladb iz novega albuma, ki ga bomo izdali jeseni," je povedala vokalistka skupine Kola Voice. Za predstavnika skupine Mrfy je festival odlična priložnost, da zasedbo spozna širša publika. Stalni spremljevalci festivala Avven bodo predstavili nov singl, Elvis Jackson pa se bodo predstavili s starim in preverjenim materialom. S svojo zasedbo bo nastopila tudi Severa Gjurin. Kot je povedala, se je zvok skupine začel nagibati v rockersko stran.

Celoten program letošnjega festivala najdete tukaj.

Lačni Franz - Otvoritev 18. Orto Festa
Lačni Franz - Otvoritev 18. Orto Festa