28.04.2021

Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo.

Narodni dom Maribor poziva.

Press info

Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo.
Foto: Janez Klenovšek

Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je prinesla spoznanje, da temu ni tako.

Zato Narodni dom poziva vse kulturne institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v kulturnem sektorju, da s skupno akcijo odločevalcem damo vedeti, da so sila, ki jo morajo jemati resno.

Kdaj in kako?

V četrtek, 29. aprila, pet pred dvanajsto uro – 11.55, s kratkimi kulturnimi nastopi na balkonih.

Naj z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti zazveni živa glasba, naj se zasliši živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, naj oživijo lutke, naj mimoidoče razveseli likovna stvaritev ali plesna figura.

Varno in brez kršenja odlokov ponudimo mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo. Javnosti in odločevalcem pa pošljimo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. Pet pred dvanajsto je!

#petpreddvanajsto  #kulturaživi  #vbojuzakulturo