25.03.2024

Piano Day 2024

Konec marca, točno na 88. dan v letu, že enajsto leto zapovrstjo poteka Piano Day, svetovni dan klavirja.

SIGIC

Piano Day 2024

Pobudnik in glavni motor globalnega Dneva klavirja, ki se od leta 2015 dalje odvija natanko na 88. dan (število tipk na klavirju) v letu po izbranih lokacijah širom sveta, je berlinski klaviaturist Nils Frahm. Z najrazličnejšim programom se na ta dan odvijajo koncerti, inštalacije, predstavitve, delavnice in druge dejavnosti, ki slavijo ta častitljivi inštrument in ga skušajo približati tudi novim, mlajšim publikam. Poleg Nilsa Frahma, so projekt s svojimi nastopi ali drugimi prispevki podprli Olafur Arnalds, Chet Faker, Kieran Hebden (Four Tet), Emika in mnogi drugi.

Piano Day v Novi Gorici
Sreda, 27. marec 2024 ob 19. uri, Kulturni dom Nova Gorica

Tokratni klavirski dan posvečajo pianistu in skladatelju Dragu Ivanuši, čigar glasbeno ustvarjanje se usmerja tudi v pisanje filmske glasbe. Pred njim se bodo najprej na ulicah mesta, kasneje pa na odru novogoriškega kulturnega doma predstavili učenci in učenke klavirskega oddelka Glasbene šole Nova Gorica. Za obeleževanje mednarodnega klavirskega dneva pripravljajo z mentorji pester program klasičnih in sodobnih skladb.

Piano Day v Ljubljani
Četrtek, 28. marec 2024 ob 20. uri, Cuk Kino Šiška

Letošnji Piano Day, svetovni praznik sodobne klavirske glasbe bo potekal v družbi uveljavljenih domačih pianistov. Manca Udovič, Blaž Avsenik in Sašo Vollmaier bodo predstavili z naravo navdahnjene avtorske kompozicije ter priredbo ene najbolj znanih skladb vseh časov.