12.06.2013

Poletna noč tokrat v znamenju skladb Jureta Robežnika

Poletna noč je tista noč v letu, ko se Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija s solisti in dirigenti poklonita zlatim letom slovenske popevke. Letos obeležuje 80. rojstni dan skladatelja Jureta Robežnika.

Alja Pušnik

Letošnji slavljenec Poletne Noči Jure Robežnik ob praznovanju 90-letnice kolega Sama Hubada. (Foto: Stane Sršen)
Foto: Stane Sršen

Poletna noč je tista noč v letu, ko se Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija s solisti in dirigenti poklonita zlatim letom slovenske popevke. Je tista noč, ko se jim pridružijo glasbeni ljubitelji, mogoče nostalgiki, nato pa skupaj potujejo po poti, zdaj že lahko rečemo, zimzelenih melodij. Vsako leto je v ospredju eden od avtorjev ali izvajalcev, medtem ko so bila lani v ospredju kar leta. Festival je namreč slavil Abrahama, leto pred tem je bil koncert posvečen tekstopiscu Dušanu Velkaverhu in pred tem skladatelju Mojmirju Sepetu ter pevki Eldi Viler.

Letos svoj 80. rojstni dan praznuje skladatelj Jure Robežnik. Za organizatorja, RTV Slovenija, to ne bo zgolj poklon skladatelju, temveč tudi sodelavcu in glasbeniku, kajti Jure Robežnik je bil na Radiu Slovenija najprej zaposlen kot producent in kasneje kot vodja Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. Vendar se je njegova glasbena kariera pričela že mnogo prej. Sicer diplomirani anglist in germanist, je že v srednješolskih letih igral klavir in harmoniko. Kmalu ga je navdušil jazz, natančneje vibrafon. Igral je z različnimi zasedbami, ustanovil je svoj kvartet, bil pa je tudi član takratnega Plesnega orkestra RTV Ljubljana. Na plošči Ansambla Mojmirja Sepeta iz leta 1960, ki velja za prvo jazz ploščo v tedanji Jugoslaviji, je na vibrafonu moč slišati prav Jureta Robežnika. Tako kot še nekateri jazzisti tistega časa, je tudi Robežnik kmalu pristal na odru Festivala slovenska popevka. No, ne dobesedno. Robežnik je sicer že pred samim festivalom pisal aranžmaje skladb s slovenskimi prepesnitvami besedil, na prvem festivalu pa je že sodeloval s skladbo Glas stare ure. Leta 1965 je prvič slavil: skladba Šel si mimo (besedilo je prispevala Elza Budau) v izvedbi Irene Kohont je na Festivalu slovenske popevke dobila nagrado žirije. V naslednjih letih so sledile skladbe Ples oblakov, Presenečenja, Ptica vrh Triglava, Na vrhu Nebotičnika, Pegasto dekle, Lastovka, Ljubljančanke … seznam je dolg, menda celih 150 skladb in mnoge med njimi so bile na festivalu nagrajene.

V svoji skladateljski karieri je Jure Robežnik sodeloval z vsemi vodilnimi tekstopisci tistega časa. Gregorja Strnišo je prav on prepričal, da je posegel tudi po popevkarskih verzih, prav tako je mlado, nadarjeno Elzo Budau priporočil svojemu kolegu Mojmirju Sepetu – tako je nastala Poletna noč, skladba, ki je leta 1964 zmagala na festivalu, ki je takrat prvič potekal na Gospodarskem razstavišču.

Prav na Gospodarskem razstavišču je leta 2004 ob 70-letnici Jureta Robežnika potekal dogodek Življenje je vrtiljak. Letos, dobrih devet let kasneje, se 21. junija gala koncert ponovno seli na Gospodarsko razstavišče in njegov pokriti letni avditorij. Ob 21. uri bodo poslušalci pod taktirko Patrika Grebla, Lojzeta Kranjčana in Mojmirja Sepeta ter ob spremljavi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija prisluhnili popevkam mojstra v izvedbi Nine Strnad, Elde Viler, Eve Boto, Nuške Drašček, Mance Izmajlove, Ane Dežman, Braca Korena, Roka Pečečnika, Irene Vrčkovnik, Alenke Godec, Eve Hren, Andraža Hribarja, Neishe, Ane Soklič, Tadeja Tomšiča, Janeza Bončine, Lee Sirk, Katje Koren in Aleksa Volaska ter Mladinskega zbora RTV Slovenija z zborovodjem Tomažem Pirnatom