09.06.2021

Poletni orkestrski kamp za mlade glasbenike letos vabi 120 glasbenikov

Ste pripravljeni na nove nepozabne glasbene zgodbe? Slovenski Mladinski Orkester tudi letos prireja aktivne glasbene počitnice za mlade med 12. in 22. letom starosti. Potekale bodo od 16. do 26. avgusta in kot vsakič doslej, tudi letos z zaključkom na velikem odru 69. Ljubljana festivala.

Press Info

Poletni orkestrski kamp za mlade glasbenike letos vabi 120 glasbenikov

Skozi pester program Poletnega orkestrskega kampa imajo mladi možnost nadgraditi svoje igranje glasbila, izpopolniti skupinsko sodelovanje, dvigniti samozavest in ob druženju z glasbo spoznati tudi nove prijatelje.

V intenzivnem desetdnevnem kampu bodo mladi iz vse Slovenije sodelovali v raznolikem glasbenem programu za simfonični orkester s sekcijskimi in skupinskimi vajami ter muzicirali v orkestru in komornih skupinah. Vaje bodo mentorirali priznani domači in tuji profesionalni glasbeniki, kot so Matjaž Drevenšek, Vasko Atanasovski, Matjaž Porovne, Yasumichi Iwaki, Petra Vidmar, Katarina Jericijo, Paolo Calligaris, Jure Gradišnik in številni drugi. Poleg vaj se bodo mladi udeležili raznovrstnih umetniških in kreativnih delavnic pod vodstvom priznanih umetnikov različnih področij, ki jim bodo dvignile samozavest, jih pripravile na suveren nastop ter izboljšale njihovo ustvarjalno plat.

Živa Ploj Peršuh, dirigentka in umetniška vodja, pod taktirko katere bodo mladi glasbeniki predstavili svoje znanje na Ljubljana festivalu, pravi: "To je odlična priložnost, ki ponuja pravo mero izziva, kreativnosti, povezovanja ter izkušnjo nastopa na najeminentnejšem poletnem odru v Sloveniji."

"Takšne aktivnosti so pomembne predvsem zato, da se mladim vzbudi ljubezen do ustvarjanja in z vrstniki dobijo potrditev, da delajo dobro," je o pomembnosti kampa povedal lanskoletni gost velikega zaključnega koncerta, slovenski reper Emkej.

Lanski osrednji solist Balladero pa je izkušnjo opisal takole: "Sodelovanje z orkestrom je eden življenjskih vrhuncev vsakega avtorja. Ko pa k temu dodate še edinstveno formulo Slovenskega mladinskega orkestra, ki izvajanje unikatnega in kakovostnega glasbenega programa združuje z ustvarjanjem navdahnjene medgeneracijske glasbene skupnosti, so ustvarjeni pogoji za to, da se na odru zgodi “tisto nekaj”, za kar vsak glasbenik živi. To so magični trenutki, ki presegajo vsakdanjost in tudi vsakdanje muziciranje. Trenutki, ki povežejo trud in naše posamezne poti v eno samo veličastno celoto. Lansko izjemno sodelovanje s Slovenskim mladinskim orkestrom je bilo zame prav v tem smislu zares nekaj posebnega. Moja glasba je ob izvrstnih aranžmajih Matije Krečiča in prefinjenem vodstvu dirigentke Žive Ploj Peršuh doživela ekstravagantno simfonično preobrazbo in na krilih izvrstnih mladih glasbenikov so skladbe zares poletele. Čudovito je bilo igrati z njimi, tudi zaradi sklepnega večera na Kongresnem trgu, ki nam je dal dodaten zagon in zanos za skupno muziciranje. Kamp je zares odlično organiziran in nič ni prepuščeno naključju. Od programske zasnove koncertov, do gostov in vadbenih prostorov, hitro se počutiš kot doma in kot del te edinstvene zgodbe. Neverjetno je tudi spremljati hipno, a vztrajno skupno rast glasbenikov, ki jih v zgoščenem intenzivnem formatu Živa Ploj Peršuh skupaj z izjemnimi mentorji poveže v enovito orkestrsko celoto, ki diha in igra kot eno. Predano in brezkompromisno muziciranje je zares pustilo pečat v meni in me spomnilo, zakaj sem tudi sam sploh začel in vztrajal v glasbi. Ravno zaradi takih trenutkov in presežkov. Namreč, glasba nas povezuje, druži, dela ljudi in obenem ponese višje, do vedno novih občutij in spoznanj. Zabavno, a poučno jadranje na glasbeno razburkanih poletnih valovih sredi Ljubljane, bi zato priporočil prav vsakemu mlademu glasbeniku ali glasbenici, ki si želi razširiti obzorja in se kaliti v orkestrskem igranju ali muziciranju nasploh."

Vrhunec razgibanega druženja bo tudi tokrat veliki zaključni koncert v sklopu 69. Ljubljana festivala, ki se bo odvil na veličastnem odprtem odru na Kongresnem trgu. Tokrat bo mladinski orkester muziciral z gosti – člani priznane slovenske glasbene skupine Katalena, ki letos slavi 20. obletnico delovanja. Člani Katalene že nestrpno pričakujejo sodelovanje: "Izredno se veselimo sodelovanja, saj gre za drugačno zvočno in glasbeno izkušnjo. Tudi repertoar smo skupaj z dirigentko Živo Ploj Peršuh izbrali z mislijo na orkestrski zvok, zaradi česar je precej drugačen kot ponavadi. Povrh vsega pa gre za mladinski orkester, zaradi česar je projekt za nas še toliko večji izziv. Ustvarjati skupaj z mladimi je vedno nekaj posebnega."

Tako kot v preteklem letu, bodo aktivnosti kampa načrtovane po modelu “#smo v balončku”. Prilagojen bo vsem veljavnim ukrepom za preprečevanje širjenja korona virusa in se je že lani izkazal za uspešnega ter varnega.

Po dolgem času, ki so ga mladi v zadnjih mesecih preživeli stran od vrstnikov, z učenjem in druženjem na daljavo, bodo imeli končno spet možnost skupnega bivanja in raznolikih aktivnosti, kar bo na njih zagotovo učinkovalo izjemno pozitivno in povezovalno.